Overslaan en naar de inhoud gaan

Plan tegen Nederlandse stroomstoringen goedgekeurd

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een plan om stroomstoringen zoveel mogelijk te voorkomen goedgekeurd van landelijk netbeheerder TenneT. Zo gaat het bedrijf medewerkers beter opleiden en het stroomnetwerk beter beveiligen en onderhouden.
stroomnet, monteurs
© TenneT
TenneT

Aanleiding voor de maatregelen is een stroomstoring in de omgeving van Eindhoven op 17 juni 2018. De ACM deed onderzoek naar die storing en heeft TenneT gevraagd om problemen structureel aan te pakken zodat de leveringszekerheid wordt vergroot. In reactie op dat verzoek komt de netbeheerder nu met een breed pakket aan maatregelen. De goedkeuring door de ACM verplicht TenneT ook tot het uitvoeren van die toegezegde maatregelen.

5 pijlers

Het pakket bestaat uit vijf pijlers: medewerkers, processen, lerend vermogen, onderhoud, en cultuur. De ACM zet dit op een rijtje. De maatregelen op het gebied van medewerkers omvatten het verder vergroten van kennis en kunde, plus het bevorderen van kennisdeling bij werknemers. De maatregelen betreffende processen bestaan uit het verder verbeteren van de processen ten aanzien van beveiliging van het netwerk, zoals het verder uniformiseren van testprocessen.

De maatregelen voor lerend vermogen komen neer op het opzetten en implementeren van processen waardoor het lerend vermogen van TenneT wordt vergroot. De maatregelen voor onderhoud betreffen het verrichten van doeltreffend onderhoud wat naast het onderhoudswerk zelf ook bestaat uit het toetsen van de uitvoering van onderhoudsbeleid. En de maatregelen op het vlak van cultuur zijn gericht op het verder bevorderen van een compliancecultuur voor naleving van de regels en procedures.

Storingen sneller oplossen

TenneT werkt volgens de toezichthouder ook aan het sneller oplossen van storingen. Dat doet de netbeheerder onder meer door investeringen in de netten te doen. Toezichthouder ACM houdt dit voornemen in de gaten. TenneT beheert de hoogspanningsnetten in Nederland en in grote delen van Duitsland. In de huidige thuiswerktijden vanwege de coronapandemie kunnen stroomstoringen grotere impact op de productiviteit hebben. Getroffen werknemers kunnen immers niet of slecht uitwijken naar ander locaties.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in