Beheer

Infrastructuur
hoogspanningsnet

Plan tegen Nederlandse stroomstoringen goedgekeurd

Toezichthouder geeft zegen aan TenneT-plan tegen stroomstoringen.

© TenneT
18 januari 2021

Toezichthouder geeft zegen aan TenneT-plan tegen stroomstoringen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een plan om stroomstoringen zoveel mogelijk te voorkomen goedgekeurd van landelijk netbeheerder TenneT. Zo gaat het bedrijf medewerkers beter opleiden en het stroomnetwerk beter beveiligen en onderhouden.

Aanleiding voor de maatregelen is een stroomstoring in de omgeving van Eindhoven op 17 juni 2018. De ACM deed onderzoek naar die storing en heeft TenneT gevraagd om problemen structureel aan te pakken zodat de leveringszekerheid wordt vergroot. In reactie op dat verzoek komt de netbeheerder nu met een breed pakket aan maatregelen. De goedkeuring door de ACM verplicht TenneT ook tot het uitvoeren van die toegezegde maatregelen.

5 pijlers

Het pakket bestaat uit vijf pijlers: medewerkers, processen, lerend vermogen, onderhoud, en cultuur. De ACM zet dit op een rijtje. De maatregelen op het gebied van medewerkers omvatten het verder vergroten van kennis en kunde, plus het bevorderen van kennisdeling bij werknemers. De maatregelen betreffende processen bestaan uit het verder verbeteren van de processen ten aanzien van beveiliging van het netwerk, zoals het verder uniformiseren van testprocessen.

De maatregelen voor lerend vermogen komen neer op het opzetten en implementeren van processen waardoor het lerend vermogen van TenneT wordt vergroot. De maatregelen voor onderhoud betreffen het verrichten van doeltreffend onderhoud wat naast het onderhoudswerk zelf ook bestaat uit het toetsen van de uitvoering van onderhoudsbeleid. En de maatregelen op het vlak van cultuur zijn gericht op het verder bevorderen van een compliancecultuur voor naleving van de regels en procedures.

Storingen sneller oplossen

TenneT werkt volgens de toezichthouder ook aan het sneller oplossen van storingen. Dat doet de netbeheerder onder meer door investeringen in de netten te doen. Toezichthouder ACM houdt dit voornemen in de gaten. TenneT beheert de hoogspanningsnetten in Nederland en in grote delen van Duitsland. In de huidige thuiswerktijden vanwege de coronapandemie kunnen stroomstoringen grotere impact op de productiviteit hebben. Getroffen werknemers kunnen immers niet of slecht uitwijken naar ander locaties.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
6
Reacties
Lezer#4185 - 03 februari 2021 16:19

Ja, de infra moet inderdaad aangepast worden, maar wel slim en zeer milieubewust inderdaad. Standaardisatie van procedures en methoden voor energieopwekkingen -opslag is hier wellicht een idee? Aangestuurd door een Deltaplan met een dwingende planning. Overnemen van energiebedrijven door de overheid is m.i. beter (marktwerking help het milieu (nog) niet) maar te lange termijn.
En misschien moeten we ook eens accepteren dat we niet altijd stroom zullen hebben en een dekentje moeten pakken voor op de bank; lekker met een paar kaarsjes aan een boek lezen of zo (een "boek?")...

Sander 20 januari 2021 13:39

Het is goed dat TenneT maatregelen neemt om de leverzekerheid van stroom te vergroten.
Echter, het is duidelijk dat de bestaande infrastructuur niet is berekend op het huidige en toekomstige gebruik.
Het huidige stroomnet is niet berekend op (piek)levering van grote hoeveelheden stroom door zonnepanelen en ook niet op een grote hoeveelheid auto's op elektriciteit die stroom tappen aan de laadpaal. Evenmin indien iedereen nu van het gas af zou gaan en massaal aan de warmtepomp zou gaan en er dan toevallig een paar koude dagen met vorst aan zouden komen (want dan gebruiken die warmtepompen opeens veel elektriciteit). Mijns inziens moet er een deltaplan komen die de huidige infrastructuur snel upgrade en waarin teveel opgewekte elektriciteit opgeslagen kan worden (door bijvoorbeeld dan dmv elektrolyse H2 te genereren en deze op te slaan) en waarin een basis hoeveelheid elektriciteit wordt geleverd door een nieuwe generatie kerncentrales (géén meltdown meer mogelijk dus veiliger en géén CO2 uitstoot). Het is de vraag of je de levering van energie en niet weer bij de overheid moet leggen.

S. Hoog 19 januari 2021 15:21

De idiote maatregelen zouden m.i. niet nodig zijn geweest als (energie)bedrijven en burgers in het algemeen al veel eerder vanuit zichzelf actie hadden ondernomen om de uitstoot en de vele andere soorten vervuilingen sterk te beperken. Vervuiling werd al als bedreiging voor het milieu gezien in de tijd van Jacques Cousteau (kent u die nog, of bent u te jong?). Maar (bijna) iedereen maar lekker die oog- en oorkleppen op en doorgaan met geld verdienen; na mij de zondvloed!
Nu zitten we, en vooral onze nazaten, met de gebakken peren (en idiote regels). Een over-gedimensioneerd hardware-park helpt dan ook niet echt.
Waarmee ik overigens ook de overheid, noch mijzelf wil vrijpleiten...

JGM van der Zanden 18 januari 2021 16:46

Ik zie liever degelijke, over gedimensioneerde apparatuur en infrastructuur dan fraaie processen. Dit riekt....

JGM van der Zanden 18 januari 2021 16:45

Is dit niet een doekje voor het bloeden en eigen indekken? Omdat de onderliggende infra structuur gewoon niet meer adequaat is door al die idiote milieu/CO2 maatregelen?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.