Management

Infrastructuur
Nimble datacentrum Google in Middenmeer

Plan B voor de bouw van nieuwe datacentra

Welke locaties zijn wél geschikt voor de bouw van nieuwe datacentra?

Nimble datacentrum van Google in aanbouw in Middenmeer © agconnect.nl,  Thijs Doorenbosch
6 september 2019

Welke locaties zijn wél geschikt voor de bouw van nieuwe datacentra?

De regio Amsterdam en Haarlemmermeer is volgens de gemeenten en de energieleveranciers echt vol. Maar waar kunnen datacentra dan het best terecht?

Liander onderbouwde deze week nog eens hoe nijpend de situatie rondom de hoofdstad is wat betreft de energievoorziening. Op zijn minst één datacentrum moet al stroom krijgen via het reservenetwerk omdat het reguliere netwerk het niet aankan. De uitbreiding van de capaciteit duurt lang en stuit op bezwaren uit de omgeving.
Dus is de vraag waar moeten die datacentra dan naar toe?
energievoorziening.

Want dat er nieuwe datacentra moeten komen is voor Stijn Grove, directeur van Dutch Datacenter Association, geen onderwerp om lang over na te denken: "Digitalisering is niet te stoppen. Ons gebruik van digitale diensten groeit elke dag. We zijn inmiddels zo ver dat zonder digitale diensten onze economie stil staat. De economische impact is dus enorm en vrij direct. Het is ook de inzet van de overheid om als Nederland koploper hierin te zijn."
Hij constateert de  afgelopen 7 jaar een stabiele gemiddelde groei van meer dan 18% per jaar. Daar komt op korte termijn geen grote vermindering in. "Dus moeten we mogelijkheden vinden om door te groeien" Hij denk dat er voorlopig nog genoeg ruimte in bestaande datacenters,

Voor de jaarwisseling een plan

Waar die groei moet plaatsvinden is voor hem ook nog even de vraag. "Allereerst hebben we er goed vertrouwen in dat we er met de gemeentes voor het einde van het jaar kunnen komen tot een goed plan voor verdere groei.  

Wat betreft nieuwe datacenters in de regio Amsterdam voor groei op korte termijn, heeft hij er vertrouwen in dat hij er met de gemeenten wel uitkomt. Hij verwacht "voor het einde van het jaar eruit te komen om samen tot een goed plan maken voor verdere groei. Er is een op dit moment een goede en positieve dialoog."

Hoe de groei op langere termijn moet plaatsvinden is een onderwerp dat sinds de in het voorjaar gepubliceerde Nationale Datacenter Visie van het ministerie van Binnenlandse Zaken op de agenda staat.

New York bijna zo groot als heel Nederland

  "Voor langere termijn zullen we zeker moeten kijken naar alternatieven. We moeten ons wel realiseren dat er een perceptieverschil is: Nederland is een klein land qua oppervlak en de (grote) internationale partijen kijken in veel ruimere cirkels rond Amsterdam  dan wij doen. Als  je als voorbeeld de kaart van New York City over Nederland legt, beslaat het bijna heel Nederland. Een datacenter in Apeldoorn, Meppel, Almelo, Eindhoven of Rotterdam voldoen meestal net zo  goed.

Dat is koren op de molen van Mart van Dijk, accountmanager bij glasvezelbedrijf TReNT uit oostelijk Nederland. Wat hem betreft is er eigenlijk geen reden meer om locaties in de Randstad vast te houden. "Van oudsher was de nabijheid van internetknooppunt AMS-IX [in Amsterdam, red] en NL-ix [ in Den Haag, red] erg belangrijk. Inmiddels is de glasvezeltechnologie zo ver verbeterd dat de geografische ligging niet meer uitmaakt. Nu kun je net zo goed verbinden met de ND-IX in Enschede of DE-CIX in Düsseldorf. "

Nu al groei in het oosten

Van Dijk ziet nu al een groei van het gebruik van datacentra in zijn omgeving, dat is een trend die al een aantal jaar geleden is ingezet. Die komt vooral voort uit de toename van het gebruik van hybride cloudproposities. De stroomproblematiek in het westen heeft nog geen effect, maar dat kan veranderen. Als het daar zo vol loopt, zullen er wel klanten gaan uitwijken naar regionale datacentra.

Wat Grove betreft gaat het bij de selectie van locaties vooral om een combinatie van genoeg connectiviteit, de afstand tot het ecosysteem, voldoende netcapaciteit voor stroom (en groeimogelijkheden), ruimte om te groeien en mogelijkheden om restwarmte af te geven. Grove: "We staan daar ook open in voor suggesties."

Stroomproblematiek is nijpend

De gemeenten lijken nog niet echt bezig met de huisvesting van datacenters, blijkt uit navraag bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). "Onze beleidsafdeling Informatiesamenleving heeft er nog geen informatie over dus ga ik er van uit het ook (nog) niet een onderwerp is op de agenda van de bestuurlijke commissie", zegt de woordvoerster. De gemeenten maken zich wel druk over de stroomnetten, maar dat is meer in relatie tot het overschakelen door huishoudens van gas op elektriciteit als

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.