Beheer

Security
phishing

Phishing-golf verwacht na DDoS-aanvallen

In de nasleep van de grote DDoS-aanvallen die internetbankieren hebben verstoord, vallen phishing-campagnes te verwachten. DNB waarschuwt bankklanten.

© Shutterstock
1 februari 2018

In de nasleep van de grote DDoS-aanvallen die internetbankieren hebben verstoord, vallen phishing-campagnes te verwachten. DNB waarschuwt bankklanten.

Terwijl de motivatie en daders van de enorm hevige DDoS-aanvallen nog onbekend zijn, komt De Nederlandsche Bank (DNB) met een waarschuwing voor phishingmails. Een relatie met de DDoS-aanvallers wordt niet gelegd; andere cybercriminelen kunnen sluw aanhaken op ontstane onrust over banken en hun online-dienstverlening.

"Als u een e-mail krijgt waarin de ontvanger wordt gevraagd gegevens in te voeren zoals pincodes en bankrekeningnummers, doe dit dan niet en gooi de e-mail weg", waarschuwt DNB nu in een persbericht. Daarbij herhaalt het ook de bekende waarschuwing van banken dat zij nooit via de mail of telefoon om gevoelige informatie zoals pincodes en andere inloggegevens zullen vragen.

Gelegenheidsmisdaad

De toezichthouder van het Nederlandse bankwezen stuurt deze waarschuwing nu uit niet omdat er aanwijzingen zijn dat de partij (of partijen) achter de DDoS-aanvallen nu bankklanten op de korrel neemt. DNB stelt dat simpelweg "de mogelijkheid bestaat dat het aantal ‘phishing mails’ zal toenemen vanwege de DDoS-aanvallen van de afgelopen dagen op de websites van banken en andere instellingen."

Het gebeurt namelijk wel vaker dat phishers en andere soorten cybercriminelen slim inspelen op grote gebeurtenissen. Dit gebeurt zowel bij digitale dingen, zoals security-incidenten en computerinbraken, als ook bij analoge gebeurtenissen, zoals gevoelige of uitgelekte politieke memo's. Ondanks deze bekende handelswijze van 'gelegenheidscriminelen' zijn er omstreden experts die hierin een directe link zijn en die juist de onrust onder consumenten kunnen aanwakkeren.

1
Reacties
lvdb 01 februari 2018 13:10

Men zou eens, om te beginnen, hier geen aandacht meer aan moeten besteden in de media.
Als de website uit de lucht is, gewoon een melding maken dat ie in onderhoud is en dat er niet gereageerd moet worden op mailtjes afkomstig van dat bedrijf, instelling of bank. De media-aandacht is koren op de molen van deze zieke geesten. En die blijf je altijd houden. Die bestaan al sinds mensenheugenis.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.