Innovatie & Strategie

Storage
Samsung SSD

Petabyte-SSD aan de horizon

Solid state disks lopen ook in opslagcapaciteit weg bij harde schijven

© Samsung
17 oktober 2016

Solid state disks lopen ook in opslagcapaciteit weg bij harde schijven

Solid state disks hadden al een groot voordeel in snelheid en energiegebruik op conventionele harde schijven. Maar nu lopen ze ook in termen van opslagcapaciteit snel weg bij de concurrent met draaiende onderdelen.

Harde schijven met roterende onderdelen zijn net de kaap van 10 terabyte gepasseerd, waar de grootste solid state disk inmiddels 60 terabyte kan verstouwen. Seagate introduceerde zo’n monster deze zomer. Samsung kwam eerder al met een SSD van 16 terabyte in de kleinere behuizing van 2,5-inch; Seagates schijf heeft een ‘form factor’ van 3,5 inch. En het einde van die ontwikkeling is nog niet in zicht. Aan de horizon doemt een SSD met een opslagcapaciteit van een petabyte op, schrijft Paul Rubens op EnterpriseStorageForum.
 

Volgens Rubens plaveien vier technische verbeteringen de weg naar steeds grotere SSD’s. De eerste is de kwaliteitsverbetering bij de productie van de chips voor SSD’s. Waar vroeger single level cell-technologie de standaard was voor de productie van SSD’s voor de zakelijke markt, gebruikt men nu in de regel multi level cell-chips, die 2 bits per geheugencel opslaan. Dankzij de vooruitgang in algoritmes voor foutcorrectie kunnen triple level cell-chips, met 3 bits per geheugencel feitelijk ook al heel goed in kwaliteits-SSD’s gebruikt worden. Daardoor kunnen per chip veel meer gegevens opgeslagen worden.

De tweede ontwikkeling is het stapelen van chips in de hoogte. Dat vormt wel een uitdaging vanwege de noodzaak om de verschillende lagen precies uit te lijnen. Maar de fabrikanten worden daar steeds beter in. Samsung heeft het aantal lagen in zijn ‘3D NAND’-geheugenchips al weten op te voeren naar 64. Daarmee verdubbelt het de capaciteit van zijn 2,5-inch SSD naar 32 terabyte. De eerste SSD met degelijke chips komt volgend jaar op de markt. Toepassing van deze techniek in een behuizing van 3,5 inch zou al resulteren in een SSD van meer dan 100 terabyte. Met 64 lagen lijkt de top nog niet bereikt. Toshiba spreekt al over een ‘superstapelingtechniek’ waarmee het aantal langen van een 3D NAND boven de 100 komt.

De derde ontwikkeling keert terug naar het basisniveau: de geheugencel. Ook hier lijkt Toshiba het voortouw te nemen. Het werkt aan quad level technologie, waarmee zoals de naam al zegt 4 bits per geheugencel op te slaan zijn.

En ten slotte zijn ook in het ontwerp nog verbeteringen mogelijk. Rubens noemt als voorbeeld de SSD-schijf van 2 terabyte die Seagate uitbracht. Dat was een verdubbeling ten opzichte van de voorganger. Die verdubbeling realiseerde Seagate niet door nieuwe chips met kleinere details of meer stapelingen. Seagate slaagde er simpelweg in 2 maal zo veel chips in dezelfde behuizing te plaatsen. Het is, kortom, niet de vraag of er SSD’s van een petabyte komen. De vraag is alleen, wanneer we die op de markt zien komen.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.