Development

Software-ontwikkeling
Perl-mascotte

Perl 6 is niet meer

Nieuwe programmeertaal scheidt zich af van Perl 5, maar behoudt mascotte.

Camelia © Perl.org
14 oktober 2019

Nieuwe programmeertaal scheidt zich af van Perl 5, maar behoudt mascotte.

De kogel is door de kerk: Perl 6 is niet langer Perl 6. De nieuwe versie van de programmeertaal wordt neergezet als een zustertaal van Perl 5, in plaats van als een opvolger. In dat kader krijgt het dan ook een nieuwe naam: Raku. Maar met behoud van de vlindermascotte.

Perl-schepper Larry Wall heeft zijn zegen gegeven aan de nieuwe naam, na een flinke periode van discussie over een nieuwe naam voor wat voorheen dus Perl 6 heette. Het nu naar Raku te hernoemen Perl 6 is weliswaar gerelateerd aan Perl 5, maar valt te beschouwen als losstaand van Perl 5. De gemeenschap rond deze opensource-programmeertaal acht het noodzakelijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen de twee, om de nieuwe release meer op zichzelf te laten staan, zo schrijft The Register.

Verwarring en verbetering

De zustertaal van Perl 5 is namelijk meer dan een nieuwe, verbeterde versie. Het is geheel opnieuw ontworpen en daar is al sinds 2000 aan gewerkt. In de tussentijd is Perl 5 doorontwikkeld, en de twee 'zusters' zijn ook niet source-compatibel. Het overzetten van code vereist dan ook wat werk. De omslag naar de nieuwe naam moet dit duidelijk maken én moet verwarring wegnemen wanneer developers het hebben over 'Perl'. In de praktijk gaat het daarbij dan om Perl 5, wat voor Perl-developer Elizabeth Mattijsen reden was om een naamsverandering voor te stellen.

Dit heeft de Nederlandse developer gedaan in een pull request op GitHub, waaraan Perl-schepper Wall nu dus zijn goedkeuring heeft gegeven. De Estlandse Perl-developer Aleks-Daniel Jakimenko-Aleksejev stelt nu in de GitHub-thread over de naamsverandering dat het definitief Raku wordt. "Het zal enige tijd kosten voordat de naamswijziging volledig rond is, maar je kunt het snel van kracht zien worden." Raku brengt diverse verbeteringen, die mede gericht zijn op business-gebruik en niet zozeer op IT-behoeften.

Mattijsen heeft afgelopen zomer op PerlCon 2019 (in Letland) nog een presentatie gehouden 'DeMythifying Perl 6':

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.