Beheer

IT beheer

Pc met Windows niet meer vanzelfsprekend voor werknemers

8 mei 2012

Krimp voor pc en laptop
Het aantal pc’s en laptops dat bij bedrijven in gebruik is, gaat dit jaar dalen. De inzet van tablets zal daarentegen groei laten zien, al komt het forse groeicijfer deels op conto van de lage penetratie op dit moment.

Oude Windows-varianten verdwijnen maar langzaam
Windows 7 heeft zich – ruim twee jaar na introductie – een stevige positie verworven in het Nederlandse bedrijfsleven. Banken en verzekeringsmaatschappijen en de zakelijke dienstverlening lopen hierbij voorop. Toch gebruikt 45 procent van de organisaties nog steeds Windows XP. De overheid is hier met een penetratie van 83 procent nog echt een XP-bastion. Oudere varianten als Windows 2000 en zelfs Dos zijn vooral nog te vinden in bedrijven in de bouw, de industrie, handel en transport, al blijft het aandeel ook daar beneden de 5 procent. Alleen de bouw kan nog bogen op 8 procent bedrijven die Windows 2000 of zelfs Dos gebruiken.

Apple wint aanhang
Ook in de zakelijke wereld scoort Apple: het aantal bedrijven dat (ook) systemen onder MacOS danwel iOS als client gebruikt, zal met een kwart stijgen. Op het Windows-front gaat intussen de migratie naar Windows 7 gestaag door.

Bijna alles onder Windows
Ter relativering: naast Windows hebben organisaties maar mondjesmaat clients met andere besturingssystemen staan. Het deel van de pc’s dat draait op een variant van Windows beloopt 97 procent.

Windows 7 rukt op
Ook in het aandeel van Windows 7 in het totaal aantal clients dat in gebruik is, weerspiegelt zich de voortgang in de migratie naar de jongste Windows-variant. Het aantal systemen van Apple dat bij bedrijven in gebruik is, groeit naar verwachting de komende jaren net zo hard als het aantal Windows 7-clients. Windows XP en Windows Vista geven terrein prijs. Per saldo zal Windows daardoor 1 tot 2 procentpunten marktaandeel verliezen, maar aan de overmacht op de zakelijke markt verandert dat hoegenaamd niets.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!