Management

Infrastructuur
Unboxing computers

PC-markt veert weer op

Er gingen 1,5 procent meer pc's naar klanten.

Unboxing computers © CC BY SA 2.0 - Flickr.com NAVFAC
12 juli 2019

Er gingen 1,5 procent meer pc's naar klanten.

In het tweede kwartaal van 2019 werden 63 miljoen pc's door pc-producenten verstuurd. In de vergelijkbare periode van 2018 waren dat er nog 62 miljoen, becijferde Gartner.

Het resultaat van het tweede kwartaal betekent een opleving ten opzichte van de twee voorgaande kwartalen waarin de pc-leveranties terug liepen. Volgens Mikako Kitagawa, senior principal analyst bij Gartner is het vooral de migratie naar Windows 10 bij bedrijven die nu de verkoop aanjaagt.

Maar daarnaast heeft ook de schaarste aan componenten - vooral CPU's - de productie van nieuwe pc's de afgelopen kwartalen parten gespeeld. Die tekorten lijken nu te worden ingelopen waardoor producenten weer op volle kracht kunnnen leveren. Volgens Kitagawa hebben verhoudingsgewijs de kleinere producenten meer last gehad van de tekorten dan de grotere waardoor er een verschuiving in de marktverhoudingen heeft plaatsgevonden.

PC-shipments Q2 2019 Gartner

Dell boekte nu voor het derde jaar achtereen een stabiele groei. Gartner wijdt dit aan een heel gerichte benadering van een doelgroep.

Gaming en high-end pc's vormen uitzondering

In Europa is het vooral de zakelijke markt die verantwoordelijk is voor de groei, net als wereldwijd. De vraag vanuit de consumentenmarkt is heel laag, volgens Gartner omdat mensen te weinig vernieuwing zien in het aanbod. Een uitzondering daarop zijn de high-end mobiele pc's en gaming-pc's.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.