Overslaan en naar de inhoud gaan

'Pc-markt lijkt eindelijk te stabiliseren'

De markt voor computers, laptops en tablets lijkt zich na jaren van krimp eindelijk enigszins te stabiliseren. Dat concludeert marktonderzoeksbureau Canalys.
muis, computermuis, Logitech

Naar verwachting worden dit jaar 398 miljoen apparaten verkocht, een daling van 2,1 procent. Volgens de marktkenners is het weliswaar nog een krimp, maar wel met een kleiner percentage dan in de voorgaande vier jaar.

Computermakers lijken zich steeds meer toe te leggen op game-pc's, Chromebooks en tablets die ook als laptop fungeren. Het hoogtepunt van computers met Windows erop in ieder huishouden en op elk kantoor is voorbij. Steeds meer verkopers leveren aan bedrijven nu niet meer alleen een computer, maar liever een abonnement op een computer. Die wordt onderhouden en op gezette tijden vervangen en levert meer geld op.

Canalys verwacht dat de toppositie op de computermarkt van Dell, Lenovo en HP meer en meer onder druk zal komen door nieuwe spelers. De Chinese technologiebedrijven Huawei en Xiaomi zouden de markt willen verstoren, al hebben ze nog een lange weg te gaan.

Tablets lijken volgens Canalys de strijd om de huiskamer te hebben verloren van smartphones, die qua formaat naar tablets toe zijn gegroeid. Hoewel de iPad-verkoop nog groeit, krimpt de tabletmarkt als geheel. Wel liggen er kansen voor tablets met geavanceerde functies voor professioneel gebruik door onder anderen ontwerpers.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in