Beheer

Infrastructuur
'Pc-markt lijkt eindelijk te stabiliseren'

'Pc-markt lijkt eindelijk te stabiliseren'

Computermakers lijken zich steeds meer toe te leggen op game-pc's, Chromebooks en tablets die ook als laptop fungeren.

25 mei 2018

Computermakers lijken zich steeds meer toe te leggen op game-pc's, Chromebooks en tablets die ook als laptop fungeren.

De markt voor computers, laptops en tablets lijkt zich na jaren van krimp eindelijk enigszins te stabiliseren. Dat concludeert marktonderzoeksbureau Canalys.

Naar verwachting worden dit jaar 398 miljoen apparaten verkocht, een daling van 2,1 procent. Volgens de marktkenners is het weliswaar nog een krimp, maar wel met een kleiner percentage dan in de voorgaande vier jaar.

Computermakers lijken zich steeds meer toe te leggen op game-pc's, Chromebooks en tablets die ook als laptop fungeren. Het hoogtepunt van computers met Windows erop in ieder huishouden en op elk kantoor is voorbij. Steeds meer verkopers leveren aan bedrijven nu niet meer alleen een computer, maar liever een abonnement op een computer. Die wordt onderhouden en op gezette tijden vervangen en levert meer geld op.

Canalys verwacht dat de toppositie op de computermarkt van Dell, Lenovo en HP meer en meer onder druk zal komen door nieuwe spelers. De Chinese technologiebedrijven Huawei en Xiaomi zouden de markt willen verstoren, al hebben ze nog een lange weg te gaan.

Tablets lijken volgens Canalys de strijd om de huiskamer te hebben verloren van smartphones, die qua formaat naar tablets toe zijn gegroeid. Hoewel de iPad-verkoop nog groeit, krimpt de tabletmarkt als geheel. Wel liggen er kansen voor tablets met geavanceerde functies voor professioneel gebruik door onder anderen ontwerpers.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.