Beheer

Security
Patiëntenfederatie Nederland mist harde schijf met data van 25.000 leden

Patiëntenfederatie meldt datalek van 25.000 patiëntgegevens

De externe harde schijf is waarschijnlijk ontvreemd na de verhuizing naar een ander kantoorpand.

© CC BY 2.0 - Flickr Scott Schiller
22 december 2017

De externe harde schijf is waarschijnlijk ontvreemd na de verhuizing naar een ander kantoorpand.

De Patiëntenfederatie Nederland is sinds november dit jaar een externe harde schijf kwijt. Op de schijf staan eigen bedrijfsgegevens en gegevens van de 25 duizend panelleden van de Patiëntenfederatie.

De federatie heeft melding gedaan van vermissing bij de Autoriteit Persoonsgegevens en de politie. Ook heeft zij een extern recherchebureau onderzoek laten doen. Uit dit onderzoek blijkt dat de harde schijf waarschijnlijk ontvreemd is na de verhuizing naar een ander kantoorpand. In een vragenlijst op de website schrijft de federatie hier over: "Na de verhuizing, naar een ander kantoor in Utrecht, zijn oude kantoorspullen achtergebleven en soms verdwenen. Begin november bleek ook een externe harde schijf met daarop bedrijfsgegevens en persoonsgegevens verdwenen te zijn."

Betrokkenen geïnformeerd

Donderdag zijn betrokkenen geïnformeerd per e-mail. Op de schijf stonden persoonsgegevens van mensen die deel hebben genomen aan een panelgroep. Het betreft persoonsgegevens als een emailadres, leeftijd, man of vrouw en opleiding. En informatie over de persoonlijke situatie zoals wat voor aandoening men heeft. Ook de persoonsgegevens van mensen die in juni of juli bij de Patientenfederatie een niet-reanimeren penning hebben aangevraagd stonden op deze externe schijf.

Directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie betreurt het verlies van de harde schijf. "Wij hebben de bescherming van persoonsgegevens hoog in het vaandel staan. En we hebben onze ICT goed beveiligd. Dat laten we geregeld controleren. Deze harde schijf is gebruikt om tijdens de overgang van de ene ICT-leverancier naar een andere de gegevens over te kunnen zetten. De externe schijf was onvoldoende beveiligd. Daarom is het verdwijnen van de schijf heel vervelend."

Het rechercheonderzoek leert dat er waarschijnlijk sprake is van ontvreemding. De onderzoekers achten de kans klein dat de gegevens op de schijf worden misbruikt.

Niet langer externe schijven gebruiken

De Patiëntenfederatie neemt maatregelen om te voorkomen dat een incident als dit in de toekomst nog eens kan gebeuren. Data mogen niet op een externe schijf worden opgeslagen. Mocht het desondanks op enig moment toch noodzakelijk zijn om data op een externe schijf op te slaan, dan mag dat alleen indien die schijf afdoende is beveiligd. Patiëntenfederatie Nederland heeft een speciaal e-mailadres en een telefoonlijn geopend voor mensen met vragen. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.