Patiënt bepaalt wie EPD mag inzien

13 januari 2011
Patiënten kunnen binnenkort zelf bepalen welke hulpverleners toegang krijgen tot hun elektronisch patiëntendossier (EPD). Wie wil, krijgt een e-mail of sms wanneer zijn medische gegevens in het EPD worden ingezien. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) meldt dat vandaag (donderdag) in een voortgangsrapportage over het EPD.

De medische gegevens van ruim 5,8 miljoen Nederlanders zijn nu via het EPD te raadplegen. Schippers stelt te hechten aan goede beveiliging van de gegevens en het bewaren van privacy, maar vindt dat het elektronisch patiëntendossier vooral kan helpen om medisch vermijdbare fouten te voorkomen.

Patiënten kunnen vanaf het tweede kwartaal aangeven dat bijvoorbeeld alleen de eigen huisarts, apotheek en specialist hun gegevens mogen bekijken. Ook de toegang tot het EPD wordt anders. Schippers wil dat patiënten via de internetpagina van de zorgverlener in het dossier kunnen in plaats van via een landelijk door de overheid opgezet portaal. Idee daarbij is dat mensen op de internetpagina’s aanvullende informatie kunnen vinden en ook tegelijk een afspraak kunnen maken, röntgenfoto’s en labwaarden kunnen inzien.

Schippers meldt verder dat inmiddels bijna 40 procent van de zorgaanbieders een aansluiting heeft op het zogeheten Landelijk Schakelpunt (LSP) dat de uitwisseling van de gegevens mogelijk maakt. Kijkend naar de aanvragen denkt de minister dat dit voorjaar ongeveer 75 procent van de doelgroep aangesloten zal zijn.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.