Beheer

IT beheer
patch

Patch Tuesday blijft nog wel even

© Pixabay CC0 Public Domain
27 juli 2015
Patch Tuesday lijkt met de komst van Windows 10 een verouderd concept. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat er op korte termijn een eind komt aan Microsofts gewoonte om op de tweede dinsdag van de maand patches uit te brengen.

Microsoft belooft updates en patches voor Windows 10 uit te brengen als ze klaar zijn, althans voor niet-zakelijke gebruikers. Dat  laat de vraag open wanneer en in welk tempo Microsoft dat gaat doen. Microsoft zelf is daar niet erg helder over, ook niet wanneer daar rechtstreeks naar gevraagd wordt. Behalve dan dat Terry Myerson, hoofd van de Windows-divisie, onlangs zei dat niet alle updates de eerste dag van de maand aan alle computergebruikers worden verstrekt. En dat gaf aanleiding tot speculaties dat Patch Tuesday zijn langste tijd gehad heeft.

Experts die Computerworld heeft bevraagd, waaronder een analist van Gartner, denken dat die speculaties ernaast zitten. Patch Tuesday zal in ieder geval voor de zakelijke markt blijven bestaan. Daar was deze vaste patchdag ook op gericht. Door op voorspelbare momenten met patches te komen, worden beheerders van bedrijven en organisaties niet overvallen door mogelijk tijdrovende werkzaamheden; in de zakelijke markt test men patches liefst grondig, om te voorkomen dat er problemen ontstaan met de bedrijfsapplicaties.

Consumenten mogelijk vaker aan bod

Voor consumenten ligt dat mogelijk anders. Microsoft heeft de zakelijke markt immers proberen te verleiden Windows 10 zo actueel mogelijk te houden met de belofte dat updates en patches eerst in de consumentenmarkt worden getest. Maar of dat betekent dat Microsoft updates naar consumenten-pc's distribueert zodra ze klaar zijn, is nog onduidelijk. Het enige dat Microsoft heeft aangegeven is, dat consumenten ervoor kunnen kiezen in de voorhoede of in de achterhoede te zitten bij de updates; dat is ook waar Myerson op doelde toen bij zei dat niet alle consumenten de updates gelijktijdig krijgen.

Los daarvan: Microsoft heeft natuurlijk ook nog een omvangrijk bestand met klanten met Windows 7 en 8 en met oudere versies van Office te bedienen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat het voor die klanten opeens over zal stappen op een andere frequentie van patchen. De kans dat Patch Tuesday op afzienbare termijn verdwijnt, lijkt dan ook niet al te groot.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.