Paspoortchip helpt internetfraude bestrijden

16 december 2008
De chip op het paspoort kan eenvoudig dienen als extra controle op identiteit bij transacties via het internet, stellen twee onderzoekers van het Telematica Instituut.
De onderzoekers zien een rol voor een 'identiteitsaanbieder', een onafhankelijke partij die aan derden, zoals een webwinkel,  een digitale identiteit kan verstrekken. Bij het doen van een transactie wordt een koppeling gemaakt met deze dienstverlener, die uitsluitend de noodzakelijke gegevens verstrekt aan de webwinkel. De basis voor deze verklaring vormen de gegevens op het paspoort.

Voor het systeem ontwikkelden Martijn Oostdijk en Dirk-Jan van Dijk van het Telematica Instituut software voor de identiteitsaanbieder en voor de pc van de websurfer. Met een eenvoudige kaartlezer kunnen de gegevens van de paspoortchip aan de pc-toepassing worden gevoed. Wanneer een webwinkel bijvoorbeeld bewijs nodig heeft dat de klant ouder dan 18 jaar is, stuurt de deze de paspoortgegevens via de pc-software naar de identiteitsdienstverlener. Deze kan vervolgens de webwinkel bevestigen dat de koper de voor de aankoop vereiste leeftijd heeft.

Volgens de onderzoekers is de privacy gewaarborgd doordat de klant op deze manier de baas blijft over zijn gegevens en het proces op elk moment kan afbreken. De paspoortcontrole zien zij als aanvulling op de huidige identificatiemiddelen die online worden gebruikt. Oostdijk en van Dijk denken dat de paspoortcontrole nuttig is bij een groeiend aantal toepassingen op internet waarbij  identificatie een belangrijke rol speelt, bijvoorbeeld bij het inzien van het eigen patiëntendossier.
Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft nu een paspoort met een chip. In 2011 moet elk paspoort een identificatiechip hebben.

Het onderzoek aan het Telematica Instituut werd gefinacieerd door de Stichting NLnet, die streeft naar een open informatiemaatschappij. De software is onder een open source licentie beschikbaar voor derden die er verder aan willen ontwikkelen.
Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.