Beheer

Security
Jan Swillens

Pas op voor spionage via smartphone, zegt MIVD-baas

Nederlanders naïef met bedrijfsgeheimen.

Jan Swillens © CC BY-SA 4.0 - Wikimedia.com Ministerie van Defensie
12 oktober 2020

Nederlanders naïef met bedrijfsgeheimen.

Directies van grote Nederlandse ondernemingen doen er goed aan hun smartphone of tablet uit de buurt te leggen als ze bedrijfsgeheimen bespreken. Ze lopen anders het risico te worden bespioneerd door landen als Rusland en China. Dat zegt het hoofd van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) Jan Swillens in een interview met De Telegraaf.

"Ik denk dat geen raad van bestuur van een grote organisatie meer moet vergaderen over bedrijfsgeheimen met de smartphone of iPad op tafel. Ze zijn superhandig, je hebt al je informatie ermee bij de hand. Maar het risico op spionage is gewoon te groot", zegt de MIVD-baas.

Nederland onderschat ondanks jarenlange waarschuwingen die dreiging nog steeds, benadrukt hij. "De cybersecurity van Nederland vind ik nog niet goed genoeg. In het schemergebied tussen oorlog en vrede ligt Nederland dagelijks onder vuur. Kennis wordt gestolen, vitale systemen en infrastructuur worden aangevallen en er worden pogingen gedaan om onze samenleving via desinformatie te beïnvloeden."

Swillens maakt zich met name zorgen over landen als China en Rusland. "Rusland is een tornado, maar China is klimaatverandering. Het land wordt steeds offensiever, vooral in cyberspace. De Chinezen maken er absoluut geen geheim van dat ze de economische en militaire nummer 1 van de wereld willen worden."

Het zenuwgas novitsjok werd gebruikt voor aanslagen op tegenstanders van het Russische regime, zoals twee jaar geleden op vader en dochter Skripal in Engeland en in augustus bij de vergiftiging van Aleksej Navalni. Swillens: "Zo’n aanval als op Skripal kan ook hier gebeuren."

Lees meer over
5
Reacties
Harry Oldinkhof 12 oktober 2020 14:38

Lees het boek van Huib Modderkolk (of een ander boek over hetzelfde onderwerp) eens. Erg verhelderend.

Op advies van mijn werkgever zijn in de thuiswerkkamer alle "assistenten" verwijderd/uitgezet en zijn Cortana en Siri vanuit de centrale beheeromgeving de mond gesnoerd en de oren afgeplakt.

De MIVD zal nooit aangeven waarop ze dit advies baseert, maar het feit _dat_ ze naar buiten treden zou genoeg reden moeten zijn tot reflectie.

Antoine Beeldsnijder 12 oktober 2020 12:42

Digitale economische spionage is al jaren een bedreiging en neemt alleen maar toe. Het is juist dat de MIVD en AIVD structureel onderzoek doen naar kwetsbaarheden in (moderne)technologie en hier voor waarschuwen. In veel bestuurskamers staat immers domotica apparatuur verbonden aan het internet en veelal van buitenaf benaderbaar.

r. van veen 12 oktober 2020 12:31

Beste Wim de Raadt, als je geen bewuste volksverlakker bent en daar houd ik het maar op als iemand die in principe van het goede uitgaat, dan ben je in de permanente stroom van fake nieuws vanuit de trollenfabriek in een ons slecht gezinde dictatuur getrapt. Wordt wakker alsjeblieft, anders help je, hopelijk onbewust, mee ons land en Europa te verzwakken. Je weet wie er dan in de handen wrijven in het kader van hun expansiedrift richting het -nog- vrije westen.

Jeroen Arensman 12 oktober 2020 12:11

>smartphone of tablet uit de buurt te leggen als ze bedrijfsgeheimen bespreken.
>Ze lopen anders het risico te worden bespioneerd

Bovenstaande is de kern van de boodschap en volgens mij klopt dat gewoon. Bovendien is het een eenvoudig te nemen maatregel die niet al te veel problemen zou moeten opleveren.

Toevallig vandaag nog meegemaakt dat in een overleg de Google Home apparatuur zich ging mengen in het gesprek wat niet voor Google bestemd was ...

Misschien is de mening van de MIVD toch iets minder flauw dan je zonder eigen onafhankelijk onderzoek zou zeggen. De MIVD doet onderzoek waar wij het juist niet (kunnen) doen.

Wim de Raadt 12 oktober 2020 10:56

Wat een flauwekul en lekker goedkoop meeliften via over Media Novitsjok .Het is gewoon een belediging aan ICT ers' en de rest van de Intelligentsia om dit artikel te moeten lezen zonder zelf eerst onderzoek te kunnen doen naar de waarheid en in mijn ogen een beroving van de vrijheid om zelfstandig te kunnen blijven denken zonder als hondenbrokken geserveerd door de MIVD geregeerd door angst, chantage en bedreiging alles over te nemen in het bedrijfsleven en nogmaals benadrukt zonder een eigen onafhankelijk onderzoek gedaan te kunnen hebben lijkt me geen goed idee

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.