Management

Governance
munten

'Pas op de valkuilen in Oracle-licenties'

© Pixabay CC0
14 oktober 2015
"Oracles licentievoorwaarden zitten vol valkuilen. Klanten moeten zich daar bewust van zijn, voorzichtig te werk gaan en rekening houden met het feit dat Oracle-software daardoor duurder uitvalt."

De bewoordingen die Christopher Barnett van Scott & Scott advocaten kiest, liegen er niet om: "Het 'enthousiasme' waarmee License Management Service [de Oracle-afdeling die waakt over het gebruik van zijn software - red.] onverdiende voordeeltjes probeert te persen uit tot dan toe loyale klanten, is legendarisch", schrijft Barnett.

Extra betalen voor VMware-cluster

Eén van de onprettige verrassingen die Oracle in petto heeft voor zijn klanten, is het presenteren van een rekening voor gebruik van Oracle-producten op alle hosts die onderdeel uitmaken van een VMware-cluster, ook als het product in kwestie slechts in één virtuele machine op één van de hosts draait. Oracle erkent VMware namelijk niet als een methode van 'harde partitionering'. Omdat het onder VMware zo makkelijk is een virtuele machine te verplaatsen van de ene naar de andere host, dient voor alle systemen in het cluster een licentie aanwezig te zijn, redeneert Oracle. Dit staat in de regel niet altijd duidelijk vermeld in de licentievoorwaarden, aldus Barnett. Wat Oracle onder harde en zachte partitionering verstaat, staat in een document dat geen onderdeel uitmaakt van de contracten.

Men moet er ook op bedacht zijn dat Oracle daar niet rechtstreeks naar vraagt. Aanleiding voor Barnetts schriftelijke uitval richting Oracle is de ervaring van een Engelse IT-manager die zich liet verleiden antwoord te geven op de vraag van Oracles auditafdeling, hoeveel servers hij had staan met daarop VMware. "Achteraf had ik beter eerst even kunnen overleggen met onze juridische afdeling, voordat ik antwoord gaf op die vraag",  stelt de manager in kwestie, die anoniem wenst te blijven.

Ongevraagd meegeleverde software betalen

Een andere vervelende verrassing wordt geserveerd als bij de installatie of op een ander moment per ongeluk de ongevraagd met de installatiebestanden van de bestelde software meegeleverde extra's worden geïnstalleerd of aangezet. Ook als men die meteen weer uitschakelt, kan License Management Services zelfs jaren na dato nog een rekening indienen op grond van de logs die bij een audit zijn geleverd.

Heel goed documenteren

Wie Oracle-software wil kopen, moet zich er goed van bewust zijn dat de licentievoorwaarden dit soort nare verrassingen in zich bergen, waarschuwt Barnett. Dat betekent ook dat men heel goed en nauwgezet moet documenteren wat men met de software doet. In het geval van gebruik op een VMware-cluster moet men bijvoorbeeld vanaf het eerste begin alle logs bewaren, zodat te allen tijde kan worden aangetoond dat de Oracle-software niet op alle servers in het VMware-cluster is gebruikt als dat niet het geval was. Consequentie daarvan is ook dat men de extra kosten die dat met zich meebrengt, op moet tellen bij de gebruikskosten van Oracle-software, aldus Barnett.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.