Development

Software-ontwikkeling
developer

Pandemie verandert ontwikkeling software wezenlijk

Snelle introductie AI-bots in developmenttools.

© Unsplash Matt Wildbore
6 december 2021

Snelle introductie AI-bots in developmenttools.

De COVID 19-pandemie heeft de behoefte aan snelle oplevering van nieuwe software verder aangejaagd. Organisaties willen in toenemende mate binnen korte tijd kunnen reageren op de veranderende behoeften van klanten. Ook is er vanuit de organisaties een wens beter te kunnen anticiperen op wat vervolgstappen van klanten kunnen zijn. De ervaring van klanten met de organisatie kan zo verbeteren.

Forrester constateert deze trend in een rapport met verwachtingen voor 2022. Deze hoge verwachtingen vanuit organisaties hebben geleid tot veranderingen in de softwareontwikkeling die volgens de marktanalist beklijven.

Zo verwacht Forrester dat in 2022 zeker 35% van de grote organisaties zich zal richten op event driven architectures (EDAs). Door het gebruik van API's, microservices en integratie van losse componenten lukt het softwareontwikkelaars beter om snel nieuwe functionaliteiten aan software toe te voegen.

Niet meer best of breed

Een andere trend is het gebruik van zogeheten 'holistische DevOps toolchains'. Hoewel het zoeken naar het beste gereedschap voor het uitvoeren van een taak zorgt voor efficiëntie en kwaliteit, biedt het gebruik van een geïntegreerde set gereedschappen verschillende voordelen. Zo is het makkelijker compliance en governance te automatiseren, vereenvoudigen ze de ormarming van een GitOps-werkwijze en het inhaken van managementsoftware om de waardeketen te beheren. Forrester denkt dat 50% van de ontwikkelteams in grote organisaties in 2022 overschakelt op het gebruik van deze consolidated DevOps toolchains.

AI rukt op

Kunstmatige intelligentie rukt ook op in de dagelijkse praktijk van de softwareontwikkelteams. Aan het eind van 2022 zijn vrijwel alle development tools voorzien van een AI-bot, voorspelt Forrester, bijvoorbeeld om continu te kunnen testen. Deze ontwikkeling gaat heel snel aangezien begin 2021 de eerste bots ten tonele verschenen, zoals GitHub Copilot, IBM AI for Code en AI stack en Oracle dat een query language generator introduceerde. Forrester verwacht dat deze trend doorzet en AI-toepassingen zoals natuurlijke taalverwerking steeds meer een standaard onderdeel van de gereedschapskist van de ontwikkelaar zullen zijn.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.