Loopbaan

Carriere
stress

Pandemie heeft veel impact op ICT’ers zelf

Thuiswerken zorgt voor nieuwe problemen.

8 juni 2021

Thuiswerken zorgt voor nieuwe problemen.

De Covid-19-pandemie mag dan weinig impact hebben op de ICT-sector als geheel, maar de ICT’ers zelf merken de gevolgen wel. Dat blijkt uit de 22e editie van de jaarlijkse Salary Survey van AG Connect en Berenschot onder ruim 700 IT’ers. Respondenten zeggen zich zorgen te maken over de gevolgen van thuiswerken en hebben last van personeelstekorten.

Net als veel andere beroepsgroepen zijn ook veel ICT’ers in het afgelopen jaar meer thuis gaan werken. Slechts 4% van de respondenten zegt niet meer thuis te zijn gaan werken. 71% van hen die wel meer thuis aan de slag zijn gegaan, deed dat voor de pandemie nog weinig.

Het vele thuiswerken levert de ICT’ers nieuwe zorgen op, zo blijkt uit het onderzoek. Maar liefst een kwart van de respondenten zegt zich zorgen te maken over de sociale en psychologische gevolgen van thuiswerken. Alleen over de werkdruk maken de IT’ers zich meer zorgen.

Volgens Vincent Nuijten, senior consultant bij Berenschot, is het voor werkgevers bovendien lastiger om vooral jonge werknemers binding te laten ervaren met collega’s en de organisatie. “Voor de meeste werknemers is het aantal overleggen gestegen en zijn die overleggen zakelijker en minder persoonlijk geworden.”

Werkdruk gestegen

De grootste zorg van IT’ers is echter de werkdruk: 33% zegt zich daar zorgen over te maken. Bovendien geeft een grotere groep IT’ers dan vorig jaar aan dat ze de werkdruk als (te) hoog ervaren. Maar liefst 48% vindt de werkdruk nu hoog en 11% ervaart het zelfs als te hoog, terwijl dit vorig jaar nog respectievelijk 38% en 7% waren.

Mogelijk hangt die hogere werkdruk samen met het nog altijd grote tekort aan IT’ers: volgens 72% is onderbezetting de belangrijkste reden voor die hoge werkdruk. Naar verwachting neemt dat tekort voorlopig echter niet af. Ruim een derde van de IT’ers verwacht in de komende vijf jaar een groot tekort is of blijft aan mensen met een gelijke functie als henzelf.

Salary Survey 2021

Dit artikel is onderdeel van de resultaten van de 22e editie van de jaarlijkse Salary Survey van AG Connect en Berenschot. De komende tijd verschijnen er meer artikelen over het salarisonderzoek op AG Connect. Alle artikelen kun je hier lezen. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.