Beheer

Security

Panamees advieskantoor: we zijn gehackt

4 april 2016
Het Panamese juridisch advieskantoor Mossack Fonseca & Co ontkende zondag (lokale tijd) ook maar iets te maken te hebben met belastingontduiking of witwaspraktijken. Het bedrijf is naar eigen zeggen het slachtoffer van computercriminaliteit.

Medeoprichter Ramón Fonseca Mora erkende in een interview met tv-zender TVN dat de gelekte informatie deels afkomstig is uit zijn kantoor. "We zijn gehackt'', aldus de voormalige adviseur van president Juan Carlos Varela. "Dat is een misdrijf.''

Bij de hack zou slechts een beperkt deel van de database geraakt zijn. Niettemin leverde dit al 2,6 TB data op. De aanval zou vooral gericht zijn op de e-mailservers.

Fonseca zei in een interview met persbureau Reuters dat zijn kantoor meer dan 240.000 bedrijven heeft opgericht. Een "overgrote meerderheid'' daarvan zou worden gebruikt voor "legale doeleinden.''

Volgens Fonseca houdt zijn organisatie zich bezig "met het maken van juridische structuren voor tussenpersonen zoals banken, advocaten, accountants en fondsen. Zij hebben hun eindklanten die wij niet kennen.'' Alle klanten van Mossack Fonseca zouden inmiddels op de hoogte zijn gesteld van "dit probleem''. Het Panamese bedrijf belandde in de schijnwerpers toen kranten uit verschillende landen informatie publiceerden uit de gelekte administratie van Mossack Fonseca. Het kantoor zou voor klanten bedrijven vestigen in belastingparadijzen.

Bezit van een offshore-bedrijf is niet verboden. Maar omdat belastingparadijzen niet of nauwelijks gegevens over eigendom openbaar maken, zijn zulke bedrijven bij uitstek geschikt voor het ontduiken van belastingen of voor andere illegale praktijken.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.