Management

Overzicht: zo staan de tien duurste IT-projecten van de overheid ervoor
Ruim 700 miljoen euro meer uitgegeven dan gepland.
Ruim 700 miljoen euro meer uitgegeven dan gepland.
Er zit een gapend gat tussen de top tien IT-projecten en de rest van de 119 projecten boven de 5 miljoen euro. Voor de tien duurste projecten is nu zo’n 701 miljoen euro meer uitgegeven dan oorspronkelijk gepland. De overige 109 projecten zijn samen goed voor ruim 600 miljoen aan budgetoverschrijding.
AG Connect & Binnenlands Bestuur brachten afgelopen week een serie uit over de top 10 duurste IT-projecten van de overheid. De artikelen zijn hier te vinden.
Project
10. Vernieuwing ICT Douane
9. Basisregister Onderwijs
8. Nieuw UWV-datacenter
7. Nieuwe verkeersmanagementsystemen
6. Maritiem Operatiecentrum Kustwacht
5. Software Omgevingswet
4. Luchtverkeersleidingssysteem Schiphol
3. Vernieuwing van C2000
2. Project rationalisatie IT Belastingdienst
1. Digitaal systeem voor treinbeveiliging
Het merendeel (64%) van de 119 grote IT-overheidsprojecten van meer dan 5 miljoen euro is fors vertraagd en de totaal beraamde kosten van de grote projecten stegen door naar 6 miljard, ruim 1,3 miljard meer dan gepland. Voor 44% geldt zelfs al meer dan een jaar vertraging. In 2022 werden 4 IT-projecten met succes afgerond, maar de overige 115 IT-projecten worden meegenomen naar 2023.
Voortgang onduidelijk
Het jaar 2023 is voor de top 10 projecten cruciaal, maar de voortgang van diverse IT-projecten is al een tijdje niet bijgewerkt op het ICT Dashboard. De doorontwikkeling van het Basisregister Onderwijs zou in 2022 al worden afgerond, maar het project is nog niet afgemeld op het ICT Dashboard van het Rijk.
Het UWV moet volgens planning halverwege 2023 volledig over zijn naar een nieuw datacenter, maar de Tweede Kamer werd voor het laatst in 2021 hierover geïnformeerd. De Omgevingswet moet halverwege 2023 worden ingevoerd, al zijn de laatste signalen hierover vanuit gemeenten dat dit zéér lastig gaat worden. Het Radiobedienings‐ en Alarmeringssysteem (RABS) van het communicatienetwerk C2000, waar al sinds de jaren negentig aan wordt gewerkt, moet halverwege 2023 dan écht zijn afgerond.
De staatssecretaris spreekt
Zie: https://www.linkedin.com/posts/marnixvanrij_ict-belastingdienst-moderni….
Wat mij persoonlijk interessanter lijkt is waar dit geld terecht is gekomen. Who benefits?
Tuurlijk speelt inflatie ook een rol, maar opdrachtgever en opdrachtnemer lijken nou niet bepaald overtuigd van de vooraf overeengekomen functionaliteiten en vorm waarin een en ander opgeleverd zou gaan worden.
Lijkt meer op een vorm van "begin jij maar vast met muurtjes metselen, dan kijken we straks wel waar we die neer zetten".