Overstap op Windows 7 niet zonder slag of stoot

30 oktober 2009

Nu Windows 7 sinds ruim een week verkrijgbaar is, kan de voorlopige balans worden opgemaakt. Het nieuwe besturingssysteem lijkt in grote lijnen weinig ernstige problemen voor de eerste gebruikers op te leveren. Incidenteel worden wel installatieperikelen gemeld, terwijl volgens sommigen de performance enigszins tegenvalt.

Het installeren van Windows 7 op bestaande pc’s verloopt niet altijd vlekkeloos. Sommige gebruikers die hun systeem probeerden op te waarderen vanaf Windows Vista melden herhaalde vastlopers.

Het probleem doet zich steevast voor nadat het installatieproces tot 62 procent is gevorderd. Op dat punt komt de mededeling in beeld dat de upgrade is mislukt en dat het oude besturingssysteem zal worden teruggezet. In plaats daarvan begint de pc opnieuw Windows 7 te installeren en loopt telkens opnieuw vast.

Microsoft vermoedt dat een bestand in Windows Vista dat compatibiliteit tussen IPv6 en IPv4 moet garanderen de boosdoener is. De suggestie om deze service (iphlpsvc) in Vista uit te schakelen, biedt geen uitkomst voor gebruikers die al begonnen waren Windows 7 te installeren, omdat de pc niet meer in Vista wil opstarten.

Een alternatief is volgens Microsoft het branden van een ‘ISO-image’ van Windows 7 op de laagst mogelijke snelheid. Ook dat blijkt geen wondermiddel. Sommige gebruikers die het upgrade-probleem ondervinden, hebben het pakket niet gedownload maar in de winkel gekocht.

Een ander heet hangijzer is het opwaarderen van netbooks, die in de regel niet over een dvd-speler beschikken. Microsoft heeft hiervoor de Windows 7 USB/DVD Download Tool uitgebracht. De gebruiker dient een ISO-image van Windows 7 te downloaden in de webwinkel van Microsoft. De gratis tool maakt een kopie van het ISO-image naar een lege USB-stick. Die stick moet een opslagcapaciteit van minimaal 4 GB hebben. Kopiëren naar een blanco dvd of Blu-ray-disc kan overigens ook.

Windows 7 installeren is dan verder een kwestie van het uitvoeren van het setup-bestand op de USB-stick of optische schijf. Op de netbook moet het .NET Framework 2.0 of hoger aanwezig zijn. De meeste tot dusver verkochte netbooks draaien op Windows XP. Daardoor is een ‘schone’ installatie van Windows 7 onvermijdelijk. De gebruiker zal dus alle instellingen, applicaties en data moeten back-uppen en terugzetten als Windows 7 eenmaal op de netbook staat.

Bezitters van een wat oudere Mac hebben het nakijken als ze Windows 7 naast Mac OS X willen installeren. Het betreft een aantal iMac-modellen, MacBooks en een Mac Pro uit 2006. Bovendien neemt Apple tot eind dit jaar de tijd om zijn hulpmiddel Boot Camp geschikt te maken voor Windows 7. Het ziet er ook naar uit dat de mogelijkheid om Windows 7 in een aparte partitie naast Mac OS X te installeren alleen wordt geboden bij de laatste versie (10.6) van Mac OS X, alias Snow Leopard, maar dat heeft Apple nog niet met zoveel woorden gezegd.

Wat betreft de compatibiliteit met bestaande applicaties moeten bedrijven voorbereid zijn op kleine en grotere problemen. Dat leidt de Britse softwareleverancier ChangeBASE af uit een eigen inventarisatie bij twintig grote klanten met behulp van AOK, een geautomatiseerde testsuite met zes onderdelen.

De onderzochte bedrijven gebruikten gemiddeld enkele duizenden applicaties. Daarvan bleek 60 tot 80 procent problemen met Windows 7 te ondervinden. In veel gevallen beperkte de incompatibiliteit zich tot maatwerkapplicaties, maar ook standaardpakketten vertoonden soms kuren.

ChangeBASE geeft niet aan welk deel van de geconstateerde problemen onoverkomelijk is en welk deel nog wel te accepteren valt. Dat zullen bedrijven zelf moeten aanmaken. Bijvoorbeeld het niet kunnen openen van vensters in de helpfunctie van een applicatie geldt in de AOK-test ook als een incompatibiliteit.

Opmerkelijk is verder dat niet alle problemen terug te voeren zijn op Windows XP-applicaties die het onder Windows 7 laten afweten. ChangeBASE constateert dat 8 tot 12 procent van de toepassingen die werken met Windows Vista problemen opleverden met Windows 7.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!