Overslaan en naar de inhoud gaan

Overname spywaremaker zou sancties VS omzeilen

De beruchte spywaremaker NSO Group, waarvan de Pegasus-spyware ook in Europa en Nederland is misbruikt, lijkt een ontsnapping voor zijn ondergang in zicht te hebben. NSO heeft last van schulden, sancties en tegenwerking in diverse landen, ontstaan nadat aan het licht is gekomen dat dissidenten, journalisten en politici zijn bespioneerd door overheidsdiensten en politie. Dit is gedaan door autoritaire regimes maar ook door democratische overheden.
US Department of Commerce
© Shutterstock
Shutterstock

Overnamegesprekken met een Amerikaanse partij kunnen NSO een uitweg geven.

De mogelijke koper is defensietoeleverancier L3Harris, die gevestigd is in de staat Florida. Onderhandelingsgesprekken voor het kopen van NSO zijn al gaande, aldus bronnen van persbureau Reuters en van the Financial Times. De geavanceerde en omstreden Pegasus-spyware zou dan, samen met de makers ervan, in Amerikaanse handen komen. Cybersecurity-experts zijn bezorgd, maar ook het Witte Huis heeft bedenkingen. De Amerikaanse regering heeft namelijk eerder Pegasus en NSO in harde bewoordingen veroordeeld en het bedrijf op de zwarte lijst gezet.

Overheidsbanden

Een eventuele overname van NSO heeft wel goedkeuring nodig van de Israëlische overheid. De regering van dat Midden-Oosterse land onderhoudt hechte banden met het bedrijf dat smartphonespyware maakt die tot de wereldtop hoort wat betreft inzetbaarheid en ontduiking van detectie. Officieel verklaart NSO dat het zijn klanten keurt en geen gebruik voor verkeerde doeleinden toestaat. Dit omvat inzet van de spionagesoftware die niet gericht is tegen misdaad of terrorisme.

In de praktijk zijn meerdere misstanden met de Pegasus-spyware aan het licht gekomen. Daaronder Europarlementariërs, Spaanse dissidenten, journalisten en ook Amerikaans embassadepersoneel in Afrika. Deze onthullingen van spionage en mensenrechtenschendingen door verschillende partijen hebben het Israëlische bedrijf sancties opgeleverd, waardoor zijn business flink is geraakt. Zo mag het geen apparatuur of diensten meer afnemen van Amerikaanse bedrijven. Tenminste, niet zonder expliciete toestemming van de regering van de Verenigde Staten.

Security, spionage, politiek

De gesprekken voor overname door een Amerikaans bedrijf zouden die problemen voor de bedrijfsvoering kunnen verminderen of zelfs wegnemen. De entiteit 'NSO' waar sancties aan zijn opgelegd, zou dan simpelweg ophouden te bestaan. In theorie zouden de regeringen van de VS en Israël voortaan samen toezicht kunnen houden op de spyware, die ze dan ook ieder kunnen benutten en/of door derden laten gebruiken.

Tegelijkertijd levert een mogelijk Amerikaans eigenaarschap dilemma's op voor cybersecurity, inlichtingenwerk en contraspionage. Ook politiek gezien zou deze koop een probleem kunnen vormen, omdat officieel beleid van het Witte Huis is om zich te verzetten tegen pogingen van buitenlandse bedrijven om sancties te omzeilen. De Chinese smartphone- en telecomleverancier Huawei is daar al voor aangepakt.

Volgens de bronnen van the Financial Times verkeren de onderhandelingen echter nog in een zeer vroeg stadium en moeten er flink wat hordes worden genomen. De Amerikaanse overheid verklaart dat het niet betrokken is bij eventuele overnamegesprekken. De betrokken bedrijven geven geen commentaar. Ondertussen kampt NSO wel met een schuld van zo'n 500 miljoen dollar en een afzetmarkt die door sancties flink is ingeperkt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in