Loopbaan

Carriere
personeel gevraagd

Overleeft de mbo-ICT'er?

Steeds meer vraag naar hoogopgeleide IT’ers – maar wat als die er niet zijn?

12 december 2017

Ondanks de sombere loopbaanvoorspellingen van het ROA van de Universiteit van Maastricht en het UWV, is er nog wel degelijk toekomst voor mbo-ict’ers, zeggen experts.

Het UWV meldde vorige week in een rapport dat van de 59 mbo-opleidingen die ons land telt de mbo-opleiding automatisering op niveau 3 de minst kansrijke positie op de arbeidsmarkt heeft. Dit is opvallend, want over het algemeen doen de ICT-opleidingen het erg goed op de arbeidsmarkt. Dit geldt zeker voor de hbo- en wo-opleidingen, maar ook de niveau 4-opleiding automatisering staat nog steeds in de top 20 van opleidingen met de béste arbeidsmarktpositie.

Het UWV en het ROA onderzochten de startpositie op de arbeidsmarkt van verschillende mbo- en hbo-opleidingen, door naar de werkloosheid onder afgestudeerden, het bruto maandsalaris, het type baan en het werken op niveau en in de eigen studierichting te kijken. De automatiseringsopleiding op niveau 3 wordt echter gekenmerkt door een hoge werkloosheid en veel tijdelijk werk, staat in het rapport van UWV dat vorige week verscheen. Circa de helft van deze schoolverlaters wijkt uit naar een baan buiten de ICT of is onder het niveau werkzaam. Mbo-ICT’ers met een niveau 3 opleiding verdienen ten opzichte van andere mbo-techniek studierichtingen relatief weinig: gemiddeld 1200 euro bruto in de maand. Voor mbo-ICT’ers die een opleiding op het hoogste niveau hebben gevolgd (niveau 4), heeft ca 73% een baan in zijn richting gevonden en zijn de verdiensten voor starters ook een stuk hoger: gemiddeld iets meer dan 1500 euro bruto per maand. Maar ook hier is de werkloosheid onder afgestudeerden bovengemiddeld.

Jaren terug werd al duidelijk dat de mbo-ICT-opleiding op niveau 2 (het laagste niveau van alle reguliere ICT-opleidingen) leerlingen opleidde om uiteindelijk werkloos te worden. Die ontwikkeling lijkt zich nu dus een niveau op te werken. Maar blijft er dan uiteindelijk nog wel werk over voor de circa 25.000 mbo-ICT-leerlingen die ons land er ieder jaar bijkrijgt?

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!