Management

Governance
videovergaderen

Overheid zet streep door digitaal vergaderen

Gemeenten, provincies en waterschappen mogen niet meer digitaal vergaderen.

© Poly
5 juli 2022

Gemeenten, provincies en waterschappen mogen niet meer digitaal vergaderen.

Net nu het aantal coronabesmettingen weer fors aan het oplopen is, zet minister Hanke Bruins Sot van Binnenlandse Zaken een streep door het online vergaderen van gemeenteraden. De bewindsvrouw maakt een einde aan wat officieel een tijdelijke regeling was.

Digitaal vergaderen was in de coronatijd toegestaan op basis van een tijdelijke wet. Die wet is per 1 juli vervallen. De koepelorganisaties van gemeenten en provincies hebben er herhaaldelijk op aangedrongen dat er een permanente regeling zou komen. Aan die regeling werkt de minister nog. De wetgevingsprocedure die daarvoor nodig is kost echter nog de nodige tijd. Naar verwachting zal het wetsvoorstel begin 2023 worden ingediend.

Tweede tijdelijke wet

VNG, Unie van Waterschappen en Interprovinciaal Overleg hoopten erop dat de tijdelijke regeling in ieder geval van kracht zou blijven tot die tijd. Op verzoek van de Eerste Kamer gebeurde dat echter niet. Wel werkt BZK nu aan een nieuwe tijdelijke wet, die zo snel mogelijk in werking kan worden gesteld als het aantal besmettingen met het coronavirus snel toeneemt.

Dit artikel verscheen eerder bij Binnenlands Bestuur.

1
Reacties
Rutger Gooszen 11 juli 2022 11:33

Voor het democratisch proces is het belangrijk dat openbare vergaderingen (gemeenteraad, rechtbank etc) ook echt openbaar zijn. Maar dat hoeft niet te betekenen dat het niet online kan. Het zou dus beter zijn geweest als de minister tijdelijke regels had uitgevaardigd onder welke omstandigheden online vergaderen wel kan, in plaats van het te verbieden. Nu wordt weer het middel verboden terwijl het gaat om het doel. Beschrijf dus wat het doel is van openbare vergaderingen en zittingen en geef aan welke regels dan gelden voor het vergaderen en toegang. Je kunt namelijk prima een openbaar toegankelijke online vergadering organiseren waarbij toeschouwers (met de link) wel kunnen luisteren maar niet hun microfoon kunnen bedienen en bijvoorbeeld wel via de chat kunnen reageren. Wees eens een beetje creatief. Het kan zelf de deelname aan openbare debatten doen toenemen omdat de drempel om te gaan luisteren zo lager wordt!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.