Management

Governance
website

Overheid stelt speciale ‘aanjaagteams’ aan voor digitale toegankelijkheid

'Overheden worden actief benaderd'

© Pixabay 200degrees
15 december 2020

'Overheden worden actief benaderd'

Er moet nog veel gebeuren voordat toegankelijkheid van overheidswebsites aan wetgevingseisen voldoet. Speciale aanjaagteams gaan overheden actief benaderen om toegankelijkheidsverklaringen te regelen. Dat meldt staatsecretaris Raymond Knops in een brief aan de Tweede Kamer.

Overheidsorganisaties moeten sinds 23 september 2020 een actuele toegankelijkheidsverklaring publiceren op hun website. Wanneer zij niet aan alle toegankelijkheidseisen voldoen moet zo’n verklaring bijdragen aan een verbeterplan. Het werk stapelt zich alleen maar op, want de verplichting om aan de eisen voor toegankelijkheid te voldoen, geldt vanaf juni volgend jaar ook voor mobiele apps.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat overheden nog niet voldoen aan de wet. Onder meer DigitaalToegankelijk onderzocht de verklaringen in het register en stelde vast dat 71 procent van de websites niet of nauwelijks aan de eisen voldoet.

Aanjaagteams

Omdat er nog veel te doen is gaan speciale aanjaagteams overheden zonder toegankelijkheidsverklaring bijstaan om de verklaringen alsnog op te stellen en te publiceren. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) startte om die reden als met ‘een aanjaagteam digitale toegankelijkheid’ dat gemeenten activeert om beleid te maken en bijeenkomsten regelt voor ICT-leveranciers zodat producten beter aansluiten. Er is ook een expertisecentrum DigiToegankelijk in het leven geroepen, waar overheidsorganisaties vragen kunnen stellen.

1
Reacties
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.