Loopbaan

Carriere
droombaan

Overheid steeds meer in trek bij IT-professionals

IT’ers werken nog steeds het liefst voor Google.

14 februari 2019

IT’ers werken nog steeds het liefst voor Google.

Google is de meest favoriete werkgever onder Nederlandse IT-professionals, net als vorig jaar. Microsoft is een stuk minder in trek dan voorheen.

Op nummer twee in de ranglijst van populaire werkgevers voor IT’ers staat de Rijksoverheid, die vorig jaar nog genoegen moest nemen met de achtste positie. Ook de politie en defensie staan allebei in de top10 en scoren beter dan een jaar ervoor. Dat blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group onder de Nederlandse beroepsbevolking, ondervraagd in 2018.

Top10

Op verzoek van AG Connect zette het Rotterdamse onderzoeksbureau de resultaten voor IT-professionals op een rij. Dit waren onder die doelgroep de populairste werkgevers in respectievelijk 2018 en 2017:

 

 

2018

 2017

1

 

Google

 Google

2

 

Het Rijk

 Microsoft

3

 

Philips

 ING

4

 

Politie

 Coolblue

5

 

ING

 ASML

6

 

Microsoft

 Philips

7

 

Shell

 Shell

8

 

Defensie

 Het Rijk

9

 

Ziggo

 Politie

10

 

Rabobank

 Apple

 

 

 

Belangrijke verschuivingen

Er zijn dus een aantal belangrijke verschuivingen ten opzichte van het jaar ervoor. Overall is Shell de meest favoriete werkgever van werkend Nederland, terwijl dat bedrijf voor IT’ers pas op de 7e plek eindigt. IT’ers dromen dus nog altijd van een baan bij Google. De grootste daler in de top10 van IT’ers is Microsoft - in een jaar tijd kukelde het van de 2e naar de 6e positie. De Rijksoverheid steeg juist van de 8e naar de 2e positie. Nieuwkomers (of terugkeerders) in de top10 voor IT’ers zijn: Defensie, Ziggo en Rabobank. Uit de top10 verdwenen Coolblue, ASML en Apple. Opvallend genoeg eindigde ASML nog wel net in de overall top10, dus het hightechbedrijf is populairder bij niet-IT’ers dan bij IT’ers.

Shell op 1, maar buiten top5 bij IT’ers

Shell is de meest gewilde werkgever van Nederlandse professionals (en 7e onder IT’ers). Verder is het opvallend dat de drie grote banken, ING, Rabobank en ABN AMRO gedaald zijn in populariteit. Zo stond Rabobank de laatste jaren op een derde of vierde plek en is nu gedaald naar plek 13. Onder IT'ers blijft ING de meest favoriete om voor te werken. Door alle digitale ontwikkelingen worden banken steeds meer IT-bedrijven.

Coolblue steeg in populariteit (+2) onder de Nederlandse beroepsbevolking, maar onder IT’ers werd het dus iets minder in trek dan vorig jaar. Coolblue is nieuw in de overall top 25, terwijl Apple uit die lijst is verdwenen. 

Intelligence Group ondervroeg ruim 16.000 professionals. Respondenten moesten antwoord geven op de vraag bij welke specifieke bedrijven/instellingen ze zouden willen werken (hun huidige werkgever uitgezonderd) en moesten zelf een antwoord invullen en konden dus niet kiezen uit een lijst.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.