Beheer

Juridische zaken
Overheid stapt nog steeds niet naar rechter na mislukt IT-project

Overheid stapt nog steeds niet naar rechter na mislukt IT-project

Experts pleiten voor meer openheid over schikkingen.

© CC0 - Pixabay
12 november 2020

Het aantal rechtszaken dat de overheid de afgelopen jaren voerde tegen IT-leveranciers na een mislukt IT-project is op één hand te tellen. Dat blijkt uit een analyse uitgevoerd door advocaat IT-recht Jeroen van Helden, gevolgd door een telefonische rondgang door AG Connect. IT-geschillen kunnen ook worden beslecht via arbitrage. Dat gebeurt waarschijnlijk vaker, maar die cijfers zijn niet openbaar.

Het was een van de aanbevelingen van de commissie Elias in 2014 in het rapport ‘Grip op ICT’: wees niet bang om juridische actie te ondernemen als dat nodig is. In zijn rapport noemde Ton Elias het contractmanagement bij ICT-projecten onprofessioneel. “De commissie stelt vast dat er tijdens het aanbestedingstraject regelmatig weliswaar stevige contracten worden opgesteld en ondertekend, maar dat ze daarna in een la verdwijnen.” Gevolg daarvan zijn meerwerk, ‘uurtje-factuurtje’, management dat niet oplet of opdrachtgever en leverancier zich wel aan afspraken houden en problemen die daardoor te laat aan het licht komen. Rechtszaken komen bijna nooit voor, schreef Elias. “In plaats daarvan wordt er veel onderling opgelost (geschikt), wat onder geheimhouding gebeurt en – voor zover de commissie heeft kunnen vaststellen tijdens de hoorzittingen – regelmatig met nonchalance over de hoogte van de hiermee gemoeide bedragen.”

Advocaat Van Helden, gespecialiseerd in IT en gegevensbescherming, is bekend met slechts twee rechtszaken over IT-geschillen waarbij de overheid procespartij was. In 2016 eiste Drechtsteden een schadevergoeding van een ingehuurde ICT-specialist en in 2018 startten de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel een rechtszaak tegen Centric. De Rijksoverheid laat desgevraagd weten geen totaaloverzicht te hebben van het aantal IT-rechtszaken. Een woordvoerder schrijft aan AG Connect: “Het aantal rechtszaken dat vanuit de overheid wordt gestart over ICT-geschillen wordt niet centraal bijgehouden.”

Hoewel Van Helden geen uitputtend onderzoek deed, maar zijn bevindingen baseert op een analyse van gepubliceerde rechtspraak en zijn eigen praktijkervaring, denkt hij dat zijn analyse dicht bij de waarheid komt. “In mijn praktijk heb ik voortdurend met IT-geschillen te maken. De geschillen die tot de rechter komen zijn echter bijna altijd geschillen tussen private partijen. Overheden hebben toch vaak de neiging om te schikken en niet naar de rechter te stappen.”

Ook Ruud Leether werd in 2014 door de commissie Elias gehoord tijdens een openbare hoorzitting. Hij is voormalig legal counsel bedrijfsvoering van het ministerie van JenV en tegenwoordig zelfstandig legal counsel. En ook Leether heeft de indruk dat de overheid weinig naar de rechter stapt. “De enige cases die bij mij bekend zijn, zijn van gemeenten. En dan meestal gemeenten in het noorden van het land.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!