Beheer

Netwerken

Overheid onderzoekt stemmen via internet

4 februari 2014
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft een onderzoek laten doen naar de mogelijkheid van stemmen via internet. Voorlopig wordt alleen gekeken naar kiezers in het buitenland.

Bureau Verdonck, Klooster & Associates heeft het onderzoek uitgevoerd en daar vorige week verslag van uitgebracht. Er zijn 4 hoofdpunten onder de loep genomen, namelijk

  • Welke systemen worden in het buitenland gebruikt om te stemmen via internet
  • Hoeveel risico's zitten vast aan stemmen via internet
  • Welke beveiligingen zijn nodig om deze vorm van stemmen uit te voeren
  • Hoe weten we zeker dat internet voldoet aan de eisen voor betrouwbaar stemmen

Het is van belang dat zowel de overheid die de verkiezingen uitschrijft als de stemmers die er aan meedoen, voldoende vertrouwen hebben in het systeem. Tijdens het onderzoek bleek al dat internetstemmen wereldwijd slechts sporadisch wordt toegepast. Met uitzondering van Estland, waar internetstemmen op landelijke schaal is ingevoerd. De VS namen het voortouw, daar werd op 7 november 2000 voor het eerst de mogelijkheid geboden om een stem uit te brengen via internet.

Aarzelend

Waar internetstemmen al is ingevoerd, gebeurde dat pas na een lange voorbereiding. Vooral de veiligheid was een punt van zorg. Er werd ook nooit 'in het diepe gesprongen'. Van te voren werden de systemen uitgebreid getest. Het onderzoeksrapport is te downloaden (als PDF) van de website van de Rijksoverheid.


Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.