Overheid onderzoekt gezondheidseffect elektromagnetische velden

1 juni 2006

De Gezondheidsraad heeft een lijst met 27 voorstellen gepubliceerd voor noodzakelijk onderzoek naar het effect van elektromagnetische velden op de gezondheid. De onderzoeken hebben betrekking op het spectrum van 0 tot 300 GHz. Staatssecretaris Pieter van Geel van VROM had gevraagd om zo'n lijst in verband met een op te zetten onderzoeksprogramma Elektromagnetische velden en gezondheid.

Op de lijst staan onderzoeken naar de effecten van het gebruik van mobiele telefoons en de nabijheid van bassisstations voor mobiele communicatie. Ook staan er vragen op over de situatie van mensen die beroepsmatig aan grote hoeveelheden elektromagnetische straling zijn blootgesteld. Daarnaast staan er op de lijst voorstellen om uit te zoeken hoe de perceptie van risico's bij de bevolking tot stand komt en wat de invloed van voorzorgsmaatregelen daarop is.  

De Commissie Elektromagnetische velden van de Gezondheidsraad heeft bekeken welke onderzoeken zinvol zijn om in Nederland uit te voeren gezien de aanwezige expertise en de onderzoeken die in het buitenland worden uitgevoerd. De Commissie heeft geen prioriteiten aangegeven bij de voorstellen, maar wel een lijst bijgevoegd met maatschappelijke en wetenschappelijke argumenten die van belang kunnen zijn bij de prioritering. 

De Gezondheidsraad pleit opnieuw voor de instelling van en groep deskundigen die zich buigt over de zorgvuldigheid van de metingen in de onderzoeken. Volgens de raad zorgt het op onjuiste wijze meten van de sterkte van elektromagnetische velden en de interpretatie van de resultaten tot veel maatschappelijke onrust.  (Thijs Doorenbosch)

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!