Overheid negeert voordelen leveranciersonafhankelijkheid

19 november 2010

 Dat stelt mr. Mathieu Paapst, docent en onderzoeker aan de Universiteit van Groningen. In een tussenrapportage van zijn promotieonderzoek, dat hij vandaag publiceert op zijn website, concludeert hij dat overheden massaal de aanbestedingsregels overtreden.

Paapst was de afgelopen jaren als jurist betrokken bij het project Nederland Open in Verbinding. Hij bestudeerde alle tussen januari en juni van dit jaar gepubliceerde openbare aanbestedingen waarbij software is betrokken. “In totaal heb ik zo’n veertigduizend pagina’s aanbestedingsdocumenten doorgespit, inclusief een aantal hele uitvoerige van de Belastingdienst.”

Zodra het over software gaat, begrijpen overheden niets van leveranciersonafhankelijkheid, blijkt uit dat spitwerk. Bij de helft van alle aanbestedingen (47,5 procent) vragen overheden direct naar een merk of product, of werpen ze technische belemmeringen op voor concurrenten.

Weliswaar is er nu iets meer aandacht voor browseronafhankelijke applicaties, maar in 62 procent van de aanbestedingen waarbij die eis wordt gesteld, vraagt de overheid om een oplossing die door slechts één type browser wordt geleverd. Paapst, in zijn rapport: “Daarmee ontstaan er dus nieuwe technische afhankelijkheden. De vraag is of de aanbestedende diensten zich hiervan voldoende bewust zijn.”

Overheden hebben ook geen belangstelling voor interoperabiliteit, schrijft de onderzoeker: “Sinds de motie-Vendrik is te verwachten dat alle overheden vragen om open standaarden.” In de praktijk gebeurt dat nog niet in de helft van de aanbestedingen. “Ook de in 2010 gepubliceerde Algemene Rijksvoorwaarden bij IT-overeenkomsten (ARBIT) schenken hier geen enkele aandacht aan.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!