Management

Software-ontwikkeling
SMS

Overheid kijkt naar open source voor burgernotificatiedienst

Notify-dienst in Engeland al jaren volop in gebruik.

© CC BY 2.0 - Wikipedia tuppus
27 september 2022

Notify-dienst in Engeland al jaren volop in gebruik.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) onderzoekt een generieke open source sms-notificatiedienst als middel voor overheidsorganisaties om burgers te informeren. Het gaat om het Notify-platform dat in het Verenigd Koninkrijk al sinds 2015 volop wordt gebruikt.

"Burgers verwachten van de overheid proactieve dienstverlening op maat. Een interessant onderwerp daarin is proactieve communicatie van de overheid aan burgers. Een manier kan zijn door vanuit de overheid burgers per sms te informeren in situaties waarin dat kan helpen”, zo laat Novum, het innovatielab van de SVB weten aan Security.nl.

Het initiatief verwijst voor succesvolle voorbeelden van de toepassing onder meer naar postorderbedrijven, die een sms-bericht sturen wanneer een pakketje bijna wordt afgeleverd. Of naar tandartsen, kappers, autogarages die sms-berichten inzetten om afspraken te bevestigen of klanten eraan te herinneren.

Sms weinig in gebruik

Sms wordt volgens Novum door Nederlandse overheidsorganisaties nog maar weinig gebruikt om burgers te informeren over de dienstverlening, terwijl servicekanalen vaak drukbezet zijn vanwege te beperkte proactieve communicatie van de overheid naar burgers.

Er zijn inmiddels diverse experimenten gaande met Notify om de wenselijkheid en haalbaarheid te onderzoeken, onder meer bij een groep van 135 AOW’ers. Ook is er een sms-dienst opgetuigd voor tweeduizend burgers die nu door de SVB per sms worden geïnformeerd over de uitbetaling van Kinderbijslag en AOW.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.