Overheid blijft tegen EU-telecomtoezicht

14 november 2008
Zo gaat de nieuwe toezichthouder zich uitsluitend bezighouden met regelgeving, niet meer met frequentiespectrumbeheer en netwerkbeveiliging. Nationale toezichthouders moeten regels die zij willen opleggen aan telecombedrijven binnen hun eigen markt, eerst laten toetsen door de Europese Commissie en de nieuwe Europese toezichthouder. Beide organisaties waken ervoor dat nationale regelgeving een beletsel vormt voor de eenwording van de Europese telecommarkt. Nationale regelgevers mogen wel zelf besluiten of zij de voormalig nationale monopolisten een gedwongen scheiding tussen netwerk- en dienstenbedrijf opleggen.

De zeggenschap over de verdeling van frequentieruimte blijft in de nieuwe opzet voorbehouden aan de Europese ministerraad en het Europees Parlement. De Europese Commissie kan echter wel wijzigingsvoorstellen blijven doen.
In de nieuwe opzet krijgen nationale toezichthouders een grote rol in het bestuur van de Europese organisatie. Zij leveren het bestuur en de helft van de uitvoerende staf. Het gewijzigde plan voor een Europese toezichthouder komt later deze maand in behandeling bij de Europese ministerraad.

Volgens de woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken, is de inzet van staatsecretaris Frank Heemskerk bij dit overleg nog altijd dezelfde: de Nederlandse overheid is geen voorstander van een aparte Europese telecomtoezichthouder. Een constante lijn in de regelgeving van verschillende lidstaten kan volgens Heemskerk beter plaatsvinden door intensieve samenwerking tussen de nationale regelgevers, bijvoorbeeld in het bestaande overleg van de European Regulator Group.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!