Loopbaan

Carriere
Kan dit weg?

Over versiebeheer en vernietigingsstress

Uitstekend naslagwerk voor overheden die transparant met informatiebeheer willen omgaan.

© Haystack
6 januari 2023

Saskia Giesbers kwam min of meer per toeval in de wereld van informatiebeheer terecht. Tijdens haar opleiding informatiedienstverlening en -management kwam ze erachter hoe complex deze wereld is.

In haar boek 'Kan dit weg?' schrijft Giesbers verhalen over hoe zij organisaties heeft helpen veranderen als het gaat om informatiebeheer. Dit kan vanuit verschillende rollen zijn: vakspecialist en vraagbaak, trekker bij veranderingen of verbinder, trainer en coach, maar ook de onafhankelijke controleur van kwaliteit. Vaak vraagt een verandering of verbetering van het informatiebeheer om een combinatie van deze rollen.

De auteur schrijft zelf: ‘Met name doet dit boek een appel op informatieprofessionals om te helpen, om problemen anders te benaderen, zodat een volgende crisis of affaire kan worden voorkomen.’

Giesbers neemt de lezer mee in het informatiebeheer, van de traditionele DIV tot herpositionering van het vakgebied in een veranderende maatschappij en overheid. En hoe de archiefmedewerker steeds meer een records manager werd en moet worden. Van archief als eindhalte tot core business bij iedere overheidsinstantie. Daarnaast geeft Giesbers ook tips over uiteenlopende onderwerpen als: omgaan met versiebeheer, papierloos vergaderen, AVG en omgaan met vernietigingsstress.

Van archief als eindhalte tot core business

De kracht van Kan dit weg? zit hem niet zozeer in de diepgang van de verschillende onderwerpen, maar meer in de herkenning voor de informatieprofessional en de duidelijk omschreven voorbeelden uit de praktijk. Het boek leent zich daarmee uitstekend als een naslagwerk voor de informatiebeheerder of -professional en kan daarnaast een goede basis zijn voor een gesprek over deze onderwerpen met vakgenoten en andere collega’s binnen de overheid.

Giesbers’ voorbeelden uit de praktijk aan de hand van pseudoniemen, is wat betreft schrijfstijl smaakgevoelig en kunnen voor sommige lezers een reden zijn om af te haken. Toch is het boek belangrijk: het zorgt voor meer aandacht voor de positionering van de informatiebeheerder en het belang van een toegankelijke informatievoorziening. Zeker gezien de implementaties van de Wet open overheid, zijn deze thema’s actueler dan ooit.

Het gaat Giesbers uiteindelijk om de dialoog: hoe willen en moeten we onze informatie opslaan en beheren, hoe kunnen we dit terugvinden, hoe zorgen we ervoor dat inwoners bij deze informatie kunnen komen? Actie en verandering komen niet alleen maar door lezen en praten: ‘Dus: ga aan de bak.’ Kan dit weg? heeft de potentie om het vakgebied en de professional in beweging te krijgen. Onmisbaar voor een overheid die open, transparant en toegankelijk wil worden en blijven.

Saskia Giesbers, Kan dit weg? Een pleidooi voor professioneel informatiebeheer bij de overheid. Haystack, 2022.

Dit artikel verscheen eerder in Od, vakblad voor overheidsdocumentatie.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!