Outsourcingsgolf bij Fortis

4 december 2009

 In totaal zouden er dus 800 IT-functies komen te vervallen: 600 interne IT’ers en 200 externen. Hoeveel bankmedewerkers daarvan mee kunnen naar externe partijen, is nog niet bekend. Ook is nog niet officieel bekend om welke partijen het gaat, maar ingewijden gaan uit van IBM en EDS, die ook al veel IT-werkzaamheden verrichten voor ABN AMRO. “Die namen zijn specifiek genoemd op de voorlichtingsbijeenkomst”, licht een medewerker toe, die liever anoniem wil blijven.

De IT van Fortis Bank Nederland bestaat uit de afdelingen Infrastructure & Operations (beheer en infrastructuur), Information Services (softwareontwikkeling) en Information Security Architecture & Compliance. De twee eerstgenoemde afdelingen worden het hardst getroffen. “De I&O-afdeling uit Woerden wordt vrijwel geheel uitbesteed. Daarnaast verliest een aanzienlijk aantal programmeurs en ontwikkelaars hun baan”, vertelt een Fortis-medewerker van een afdeling die wel overeind blijft. Projectleiders en requirementsopstellers kunnen waarschijnlijk wel blijven, al werken er bij ABN AMRO IT’ers in vergelijkbare functies en is het nog maar de vraag of er geen overlap is. De plannen zijn met weinig gejuich ontvangen op de kantoren van Fortis.

Er is veel onrust en verontwaardiging”, reageert een teamleider van Fortis. “Op zich begrijp ik dat ze ons als kleinere partij in willen schuiven bij het grotere ABN, maar er ligt geen goede businesscase aan ten grondslag. Er is voor de nieuwe bank die straks ontstaat in 80 procent van de gevallen gekozen voor het IT-landschap van ABN AMRO, zonder dat er kritisch gekeken is of dit wel het beste of goedkoopste is. Als je kiest voor ons ‘inhuismodel’, ben je 200 miljoen euro goedkoper.”

Emoties spelen volgens vakbondsbestuurder Sandra Hendriks van CNV Dienstenbond een grote rol. “Het nieuws is ingeslagen als een bom. Fortis heeft nog nauwelijks ervaring met outsourcing. De medewerkers hebben bovendien het idee dat ze niet gelijkwaardig behandeld worden. De aanpak van ABN AMRO is leidend.” Ook bij de eerste benoemingen van de nieuwe board van de IT-organisatie is Fortis genegeerd: alle drie de managers zijn afkomstig van ABN. Overigens heeft ABN inmiddels laten weten dat bij de volgende ronde benoemingen de verhouding ‘anders zal zijn’.

Het nieuwe sociaal plan gaat in per maart 2010. Hendriks: “Fortis kent geen outsourcingsregeling in het sociaal plan. Om te voorkomen dat er bij Fortis IT’ers tussen wal en schip raken, is afgesproken met de directie dat er voor die tijd nog niets wordt geoutsourcet.” In het sociaal plan zijn onder meer afspraken gemaakt over terugkeergarantie, behoud van arbeidsvoorwaarden, et cetera.

Volgens de bank is er bewust gekozen voor ‘early outsourcing’. “Op die manier is de kans het grootst dat mensen meekunnen naar externe partijen, om de komende twee, drie jaar te werken aan de integratie van de systemen. Als we in een later stadium besluiten tot outsourcing, is er wellicht geen werk meer voor onze IT’ers en bestaat de kans dat er veel meer mensen op straat komen te staan”, aldus een woordvoerder. Een boze Fortis-medewerker kan zich daar niet in vinden. “Wie denk je dat er straks als eerste uitvliegen bij de IBM’s van deze wereld als de klus geklaard is en er geen werk meer is? Wij toch zeker! En het sociaal plan ziet er dan waarschijnlijk een stuk soberder uit dan wanneer we bij de bank waren gebleven.”

Bovendien vrezen veel IT’ers van Fortis dat zij er flink op achteruit zullen gaan op het gebied van woon-werkafstand. “Veel IT-werkzaamheden zullen worden verplaatst naar Amsterdam. Op onze afdeling woont zo’n 70 procent ten zuiden van de grens Woerden-Rotterdam”, moppert een beheerder. Een teamleider vertelt dat hij zich vooral zorgen maakt over de continuïteit. “De besten gaan als eerste weg, als er zoiets speelt. Ik heb de eerste opzeggingen al binnen.” Daarnaast vreest hij dat de dienstverlening aan klanten zal leiden onder de nieuwe aanpak.

 ____________  Staatsbedrijf _____________

Openbaar aanbesteden of toch niet?
Nu Fortis en ABN AMRO volledig eigendom zijn van de Nederlandse staat, is het de vraag of er bij grote outsourcingsdeals geen sprake moet zijn van openbare aanbesteding.
“Mijn gevoel zegt van niet”, zegt Annechien ten Kate, juriste bij ICT~Office. “Naast de overheid zijn er een aantal andere partijen die te maken hebben met aanbesteden. Zij moeten wel voldoen aan bepaalde criteria. Zo moeten die partijen zijn opgericht om het algemeen belang te dienen en daar heb ik zo mijn vraagtekens bij bij banken. Daarnaast is een bank een commerciële instelling en geen publieksrechtelijke instelling.”
Vakbondsbestuurder Sandra Hendriks hoopt niet dat er moet worden aanbesteed. “Volgens mij kunnen de banken dan nauwelijks meer blijven functioneren.”

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!