Loopbaan

Carriere
baby

Ouders van nu in de IT

'Kinderen geen bezwaar', vier (jonge) ouders over hoe ze hun drukke baan in de IT combineren met het ouderschap.

Baby achter pc © Pixabay CC0
20 maart 2017

'Kinderen geen bezwaar', vier (jonge) ouders over hoe ze hun drukke baan in de IT combineren met het ouderschap.

Techbedrijven lopen voorop met het ­verruimen van ouderschapsverlof en andere regelingen voor (jonge) ouders om werk en privé zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.

Ze moeten wel, want anders rent het talent zo richting sectoren waar parttime werken veel gangbaarder is. Vier ouders die werkzaam zijn in de IT vertellen hoe zij alle ballen in de lucht proberen te houden. De een staat op het punt om voor de tweede keer vader te worden, de ander heeft twee (pre)pubers. “Iedere fase kent weer andere uitdagingen.”

'De eerste momenten zo bewust mogelijk meemaken'

Patrick van den Doel (28) is internet­marketingspecialist bij Yonego. Hij heeft een dochtertje van 2 en eind mei wordt zijn zoontje geboren. Hiervoor was hij e-mail­marketeer bij Pabo. Hij studeerde commerciële economie aan de Avans Hogeschool in Breda.

Patrick van den Doel
Foto: De Beeldredaktie / Erik van 't Woud

Eind mei wordt het zoontje van Patrick en zijn vrouw geboren. Zijn werkgever Yonego biedt hem de mogelijkheid om een maand met betaald vaderschapsverlof te gaan. “Daar ga ik dankbaar gebruik van maken! Ik neem het meteen na de bevalling op, want ik wil de eerste momenten met hem zo bewust mogelijk meemaken. Daarnaast wil ik mijn vrouw steunen. We hebben al een meisje van twee jaar rondhuppelen, dus het zal pittiger worden dan na de eerste bevalling”, verwacht Patrick.

Toen zijn dochtertje werd geboren werkte hij nog niet bij Yonego en was hij genoodzaakt om twee weken vakantie op te nemen om een tijdje bij zijn kersverse dochter te kunnen zijn.

Patrick werkt 40 uur en zal intern vervangen moeten worden tijdens zijn maand afwezigheid. “Dat betekent dat ik de boel op tijd moet overdragen en ik zal ook echt proberen om niet met mijn werk bezig te zijn in die eerste maand.” Daarna gaat hij weer fulltime aan de slag. “Ik heb een reistijd van 1,5 uur per enkele reis, dus ik probeer op tijd weer naar huis te gaan en de avonden zo veel mogelijk thuis te zijn. Ik wil namelijk niet dat mijn dochtertje al op bed ligt tegen de tijd dat ik thuis kom ‘s avonds. Gelukkig is daar begrip voor bij mijn collega’s.”

Zijn vrouw werkt 20 uur in de week. De kinderen gaan straks 1 dag in de week naar de opvang en oma komt 1 dag in de week oppassen. “Ik zou best een dag minder willen gaan werken, maar dat zit er financieel voorlopig niet in.”

'Baas over eigen agenda'

Olaf Barning (36) is consulting system engineer bij Cisco Systems. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen: een zoon van 11 en een dochter van 10. Hiervoor werkte hij onder meer bij Qwise en De Hoogt Huberts Groep. Olaf studeerde Technische Informatica aan het ROC Flevoland.

Olaf Barning
Foto: De Beeldredaktie / Erik van 't Woud

Olaf werkt fulltime bij Cisco, maar mag zijn tijd flexibel indelen. Dat betekent dat hij twee dagdelen in de week een kruis in zijn agenda heeft staan, zodat hij zijn kinderen naar school kan brengen. “Hierdoor kan ik pas om 10 uur de eerste klantafspraak plannen. Hetzelfde geldt voor de middag: 1 à 2 keer per week ben ik om 15:15 thuis voor de kinderen.” Soms eet hij ook thuis met ze tussen de middag, al worden ze inmiddels zo groot dat ze dat ook al zelfstandig kunnen. “Dan bellen ze me even als ze thuis zijn.”

Hiervoor werkte hij in de detachering, waar het vooral draaide om ‘billable’ uren en dat wrong wel eens met twee kleine kinderen in huis. “Mijn vrouw heeft te maken met vaste werktijden. Ik ben blij dat ik nu een stuk flexibeler ben, want we moeten toch samen een gezin draaiende houden. ” Hij had van tevoren niet gedacht dat hij bij Cisco zo flexibel zijn tijd in kon delen. “Het is een groot, Amerikaans bedrijf, maar ze bleken veel socialer dan ik dacht.” Nog steeds werkt hij meer dan de 40 uur die op zijn contract staan. “Gelukkig heb ik een manager die mij daarin volledig vertrouwt. Zolang ik mijn targets haal is er niets aan de hand.”

'Ik ben een echte familieman'

Danny Tjokrotaroeno (30) is UX’er bij Wolters Kluwer Tax & Accounting Nederland. Hij heeft twee zoontjes, een van 3 en een van bijna 1,5. Op woensdag werkt hij thuis en zorgt hij ’s ochtends voor zijn kinderen. Hiervoor werkte hij bij Talpa, waar hij verantwoordelijk was voor de digitale tv-formats.

Danny Tjokrotaroeno
Foto: De Beeldredaktie / Erik van 't Woud

Toen zijn vrouw hoogzwanger was van de eerste besloot Danny zijn baan bij Talpa op te zeggen en de mediabranche de rug toe te keren. “Als je 24/7 beschikbaar moet zijn – en dat is zo in de media – kun je er niet zijn voor je gezin.” Hij besloot er een paar maanden tussenuit te gaan, zodat hij de eerste tijd met zijn vrouw en zoontje door kon brengen. “Ik ben een echte familieman. Mijn gezin komt in deze fase van mijn leven op één, mijn carrière op twee.”

Sinds oktober 2013 werkt hij bij Wolters Kluwer. Hij vindt dat hij ondanks zijn fulltimebaan werk en privé goed kan combineren. Toen zijn tweede zoontje werd geboren nam Danny drie weken vrij. Iedere woensdag werkt hij thuis. ‘s Ochtend is hij vrij om op de kinderen te passen, ’s middags komt zijn moeder oppassen en kan hij aan de slag. “Ik werk 40 uur per week, maar kan mijn uren flexibel indelen. Ik ben sowieso het meest creatief in de avonduren.” Zolang hij dingen oplevert die van hem gevraagd worden is er niets aan de hand. “Het gaat er niet om wanneer ik het doe, áls ik het maar doe.”

Op maandag en dinsdag gaan zijn kinderen naar een gastouder. Op donderdag en vrijdag is zijn vrouw thuis. Als zijn kinderen de eerste twee dagen van de week ziek zijn – en dat gebeurt nogal eens omdat ze van alles oppikken van andere kinderen – kan hij thuis werken en zijn werktijden flexibel indelen. “Gelukkig is dat hier geen enkel probleem. Ik werk in een team met veel jonge ouders en er is volop begrip voor zulk soort situaties.” Hij wil proberen zo veel mogelijk mee te krijgen van zijn kinderen nu ze nog zo jong zijn. “Nu kan je ze nog vormen en kneden, als ze ouder worden wordt dat anders.” kinderen. Hiervoor werkte hij bij Talpa, waar hij verantwoordelijk was voor de digitale tv-formats.

'Ik ben een kampioen in organiseren'

Anouska Post (48) is regional vicepresident enterprise corporate sales bij Salesforce. Daarvoor werkte ze bij Cisco en Logica. Ze studeerde Applied Science aan de Hogeschool van Rotterdam, behaalde haar master of ­Science aan de UvA en studeerde Psychosynthesis in Utrecht. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen.

Anouska Post
Foto: De Beeldredaktie / Erik van 't Woud

Anouska heeft een drukke baan bij Salesforce en is moeder van twee kinderen, beiden tieners. Ze heeft altijd in de IT gewerkt en ook altijd fulltime. “Ik vind mijn werk ontzettend leuk en spannend en ik vind het ook belangrijk dat ik dat uitdraag naar mijn kinderen.”

Dat betekent niet dat ze er nooit was op school. “Ik ben jarenlang leesmoeder geweest op school. En ik ben nu ook mentor op de middelbare school en geef regelmatig programmeerles. Ik heb altijd rollen vervuld waarbij flexibiliteit mogelijk was en heb in teams gewerkt. Zolang je hierover goede afspraken maakt met je baas en de klant er niet onder lijdt is het geen enkel probleem. Wel moet je kampioen zijn in organiseren.”

Anouska houdt zich veel bezig met kinderen en coderen en is onder meer kartrekker van de codeweek binnen Salesforce. “Hierbij proberen we kinderen te enthousiasmeren om het programmeren onder de knie te krijgen. En dat moet ook – want in 2020 is 50 procent van de beroepen IT-gerelateerd.” Haar zoon (12) was onlangs ook begeleider op een evenement bij Salesforce voor kinderen en IT. Haar dochter (13) is ook al besmet met het IT-virus. “Ze is bezig met allerlei codecursussen en zegt dat ze later wat wil gaan doen in de IT.”

Anouska hoopt dat moeders elkaar onderling meer gaan steunen. “Op het schoolplein was de teneur wel eens: ‘Denk maar niet dat je kind bij mij mag spelen omdat jij zo nodig fulltime moet werken!’ Terwijl ik denk: laat iedereen zijn eigen keuzes maken. Wat meer solidariteit onder vrouwen zou fijn zijn.”

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.