Beheer

Personal Tech
Oudere handen op laptop

Ouderen banger op internet

Grootste angst: computer wordt onbruikbaar

© CC0 Pixabay,  Stevepb
5 september 2017

Grootste angst: computer wordt onbruikbaar

Veel meer oudere internetgebruikers zijn zich in de afgelopen 4 jaar onveiliger gaan voelen op internet. 20 procent voelt zich er onveilig, terwijl dat in 2013 nog maar voor 5 procent  gold.

Dat blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder bijna 1600 personen die ouder zijn dan 50. Bijna de helft voelt zich online kwetsbaarder voor fraude en criminaliteit dan offline. Waar ze vooral bang voor zijn, is dat hun computer onbruikbaar wordt (71 procent), dat hun identiteit wordt gestolen of misbruikt (68 procent) en dat ze geld verliezen (60 procent). Zeker 10 procent is al eens slachtoffer geworden van computercriminaliteit, variërend van virussen en ransomware tot identiteitsfraude.

De grotere angst wordt voor een deel veroorzaakt door berichtgeving over cybercriminaliteit. Een derde wordt bang van zulke berichten.

De ouderen geven aan dat ze beveiliging niet eenvoudig vinden. Ze hebben vooral problemen met het onthouden van verschillende wachtwoorden, het herkennen van phishing/spam en het inrichten van de privacy-instellingen. Wel hebben de meesten antivirussoftware geïnstalleerd en maken ze regelmatig backups. Ook controleert 83 procent of er een veilige internetverbinding is als ze persoonlijke gegevens invullen en klikt 93 procent nooit op linkjes in e-mails van onbekenden.

SeniorWeb is een landelijke vereniging met als doel senioren online wegwijs te maken. Ze telt 150.000 leden en ruim 3000 vrijwilligers.

1
Reacties
Ed 06 september 2017 15:43

Waarschijnlijk is de vragenlijst van Seniorweb onder de eigen leden verspreid. Seniorweb besteedt terecht veel aandacht aan veilig computergebruik, maar dat kan de angst wel verhogen. Vergelijk dit met wanneer er wekelijks aan je verteld wordt dat er boeven in de buurt rondlopen; dan wordt je ook angstiger voor boeven.
Of de uitslag van het onderzoek representatief is, is dus moeilijk te zeggen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.