Carriere
toekomst

Oudere IT’ers stuk pessimistischer dan jongere collega’s

Tweedeling op de IT-arbeidsmarkt goed merkbaar.

© CC BY-SA 2.0,  Buck
17 januari 2017

Terwijl jonge IT-professionals in ons land terugkijken op een mooi carrièrejaar en vol vertrouwen zijn over hun kansen op de arbeidsmarkt in 2017, zijn hun oudere collega’s vaak een stuk minder optimistisch gesteld.

Dat blijkt uit de Loopbaanenquête van AG Connect, die de afgelopen weken is ingevuld door bijna 450 IT-professionals. 53 Procent van de respondenten kijkt positief terug op 2016 als het gaat om hun carrière, waarvan 11 procent zelfs zeer positief. Verder is 31 procent neutraal over afgelopen jaar en is toch nog 17 procent negatief – waarvan 3 procent zelfs heel negatief.

Oneerlijke concurrentie

De IT’ers die minder zijn te spreken over 2016 klagen vooral over het feit dat er door werkgevers niet wordt geïnvesteerd in opleidingen vanwege hun hogere leeftijd en zijn relatief vaak werkloos of zitten tegen hun pensioen aan. “Ik ervaar als 50-plusser oneerlijke concurrentie van vutters en pensionados”, reageert een IT’er die zijn baan verloor en aan de slag is gegaan als zzp’er. Een ander laat weten graag opleidingen te willen volgen. “Dat zal lastig worden, want er wordt hier vooral geïnvesteerd in de ontwikkeling van twintigers en dertigers.”

Overigens zijn niet alle respondenten die wat ouder zijn negatief gestemd. “Ik ben de 70 gepasseerd en ga nog iedere dag enthousiast aan het werk in de IT”, vertelt er een. Een ander is bezig met een opleiding tot professioneel coach. “Het begeleiden van jongeren lijkt mij fantastisch!”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!