Loopbaan

Carriere
oudere IT'er

Oudere ICT’er komt lastiger uit de WW dan gemiddeld

Kwalitatieve mismatch aangewezen als boosdoener.

© CC0 Pixabay,  Stevepb
16 januari 2019

Kwalitatieve mismatch aangewezen als boosdoener.

Het werkhervattingspercentage van 50-plussers met een ICT-achtergrond is lager dan het gemiddelde voor alle beroepen. Dat blijkt uit cijfers die AG Connect opvroeg bij UWV.

Dat het lastig is voor oudere werknemers om weer uit de WW te komen is niet nieuw. Gemiddeld vindt bijna twee derde van de WW’ers (65%) binnen een jaar weer een baan, terwijl dit voor de leeftijdscategorie 50-64 jarigen slechts 44% is. En voor WW’ers met een ICT-achtergrond is het zelfs nog lastiger om weer aan het werk te komen, ondanks het oplopende tekort aan ICT-professionals in ons land. “Slechts 35% van de 50-plussers met een ICT-beroep vindt binnen een jaar weer een baan”, vertelt UWV-woordvoerder Sascha Elzinga.

Kwalitatieve mismatch

Een mogelijke verklaring is de kwalitatieve mismatch in de ICT. “ICT’ers in de WW beschikken mogelijk niet geheel over de juiste ICT-kennis die werkgevers zoeken. Vraag en aanbod sluiten dan niet op elkaar aan.” In de Factsheet ICT die UWV vorig jaar publiceerde stond ook al dat het aanbod vanuit de WW vaak niet goed aansluit bij de vraag van de werkgever. ‘Voor een deel heeft dit te maken met opleidingsniveau: er bieden zich nog relatief veel ICT’ers aan met een laag of maximaal mbo- 2 opleidingsniveau, terwijl hier weinig vraag naar is. Daarnaast stijgt en verandert de vraag naar ICT-kennis zeer snel. Denk aan ontwikkelingen in programmeertalen, cloud, data, security en Internet of Things’, schrijven de onderzoekers in het document.

Verder valt op dat slechts 14% van de Nederlandse ICT-beroepsbevolking ouder is dan 55 jaar, terwijl dit gemiddeld over alle sectoren 20% is. Ondanks de ondervertegenwoordiging van die leeftijdscategorie werd in 2018 zo’n 39% van de WW-uitkeringen verstrekt aan ICT’ers van 55 jaar of ouder. In 2014 was dit nog 31%.

Omscholingsinitiatieven voor 50-plussers

Om die reden zijn er – ook met het oog op het steeds groter wordende tekort aan hoogopgeleide ICT-professionals - verschillende bij- en omscholingsinitiatieven in het leven geroepen, soms specifiek gericht op oudere ICT’er. Zo heeft Make IT Work van de Hogeschool van Amsterdam verschillende programma’s, maar ook vanuit het Sectorplan Haaglanden ICT werken UWV, ITPH Academy en uitzendorganisatie Tempo Team samen om hoger opgeleide werkzoekenden in de regio Den Haag om te scholen naar een baan als developer. In de praktijk gaat het met name om langdurig werkzoekenden van 45 jaar of ouder die een C#/.NET-opleiding mogen volgen. Werkgevers zijn al gedurende het wervingsproces betrokken en kunnen dus al in een vroeg stadium kijken of de kandidaat past bij het bedrijf, en andersom.

Verder heeft Stichting BEE-ideas samen met UWV, Centric en verschillende gemeenten een omscholingstraject voor werkzoekenden ontwikkeld. Deelnemers bouwen gedurende een praktijk-leertraject van 6 maanden tijd veel relevante werkervaring op en zijn na het doorlopen inzetbaar als software engineer frontend / backend, designer, software tester, scrummaster of productowner.

5
Reacties
RBx 26 juni 2019 14:33

Even mijn ervaringen hierover. Ten eerste moet je de groep IT-ers verdelen in 2 groepen: 1 helpdesk & beheer 2. programmeurs.

1. De technische vaardigheden van vorige generaties helpdesk en beheerders zijn vaak obsolete muv unix/linux omgevingen. Als je alles weet over windows NT 95 98 is dit leuk maar heb je hier 0,0 aan als je je dan niet hebt bijgeschoold heb je feitelijk 0 kennis + wat ervaring met klantcontact + een hoge kans op ziekte uitval vs een jonge gamer die weet hoe je een windows 10 computer aansluit en in de lucht houdt.

2. De bouwers (programmeurs engineers hoe je ze maar wilt noemen). Als je software kunt bouwen en de techniek je in het bloed zit kun je echt niet 3 tot 5 jaar niets doen. Iedereen die beweerd het leuk te vinden om software te bouwen maar dit de afgelopen 3 tot 5 jaar niet heeft gedaan is wat mij betreft een leugenaar. Op zijn minst zou je dan een web applicatietje bouwen, opensource iets doen of wat dan ook. wanneer je dit doet loop je er vanzelf wel tegenaan dat je hiervoor eigenlijk beter nieuwe technieken en frameworks kunt bouwen, dat is efficiënter robuuster en vaak veiliger, dusja bijscholing is dan eigenlijk automatisch en het leveren van bewijs dat je een ontwikkelaar bent is daarmee dan ook geleverd. en ook al gebruik je een taal uit de jaren 90 laat zeggen: Java, Java is nog steeds heel gewild er zijn echt heel weinig bedrijven die java ontwikkelaars weigeren. Wordt je eruit geconcurreerd door Indiërs dan moet je jezelf eens goed achter je oren krabbelen want dan ben je toch niet zo goed als je denkt. Vergeet niet in de jaren 90 werden bussen met mensen die een havo of hoger hadden naar het buitenland gestuurd en kwamen na 1 -2 weken terug als gecertificeerd programmeur + leasebak en soms ook nog met een diploma van de technische Universiteit van Polen. Aan het begin van mijn carrière heb ik als 17 -19 jarige kind die op school heeft gezeten tot de 5 klas basisschool met deze clowns mogen werken en ik moest ze nog helpen ook terwijl ik een jaar daarvoor pas mijn eerste pc heb mogen uitpakken. De classificatie klopt niet, de titel IT-er of programmeur klopt ook niet als ik een programmeur ontmoet die 3 jaar lang niks te doen heeft en niks qua programmeren heeft gedaan is in mijn optiek geen techneut. Zelfs niet techneuten flansen een website in elkaar en laten het zien aan mensen. Het is gewoon desinteresse om software te bouwen en zo iemand moet je ook helemaal niet aannemen dan ben je inderdaad beter af met een indiër! De laatste 30 jaar is er vrij weinig veranderd je hebt object georiënteerde talen, niet object georiënteerde talen, scripts, methodes en frameworks. Vel technieken die tegenwoordig in zijn bestonden 30 jaar geleden ook al als je weet wat object georiënteerde programmeren is kun je binnen 1 minuut een C# programma maken en compileren, als je in de jaren 90 een website hebt gemaakt dan weet je wat html en Javascript is dus zou je zeer snel uit de voeten kunnen met angular. Het internet, netwerken en computers zijn fundamenteel niet veranderd sinds het ontstaan dus als je in de jaren 90 wist hoe een computer werkt en hoe je zo een machine voor je moet laten werken dan zou je dit vandaag de dag ook nog kunnen doen. het is nog steeds een stuur, schakelbak, koppeling en rem.

Dit zijn voornamelijke de "Programmeurs" die geleerd hebben hoe je door middel van een bepaald programma met de muis en simpele statements een computer programma kunt "maken", een prima middel om mee te beginnen maar ergens moet je je toch gaan afvragen hoe de tekst die je typt of het component dat je ergens opsleept dit allemaal doet? want uiteindelijk produceert zoiets machine instructies. Tja Als ik als 17 jarig ongeschoold kind met 1 jaar PC ervaring zonder internet / hulp dit allemaal kan doorgronden in de jaren 90tig begrijp ik niet zo goed waarom een volwassen iemand met destijds een goed salaris hypoteekje en leasebak dit niet kan. Een cursus c# is trekken aan een dood paard C# is zo ongelooflijk makkelijk zelfs mijn zoon van 5 kan een applicatie scrijven en compileren er loopt zelfs een destijds 8 jarig kindje rond uit india met Microsoft C# certificering en die arme it-er boven de 50 met 30 jaar ervaring kan dit niet eens zelfstandig zonder het UWV doen. Sorry ik heb er geen andere worden voor dit is triest zoek een ander beroep en houdt op mensen wijs te maken dat je verstand van computers hebt.

NumoQuest 17 januari 2019 05:19

Het is een cumulatief en vooral commercieel onvermogen van vooral heel veel 'cowboys' en professionals die niets van automatiseren begrijpen, lees HR professionals en recruiters.

Commercieel opportunisme wat sinds 2007/2008 een hele grote rol is gaan spelen doordat cmmercie plotseling heel veel IT service en diensten uit elkaar is gaan trekken, voorzien van een ander vooral commercieel jasje, en gehyped als 'het nieuwe werken', 'bring your on device', 'cloud', 'saas' en paashaas' en recentelijker nog vooral 'agile', 'scrum', 'lean','FiFi', 'Big Data', 'devops' of wat te denken van blockchain. Als u als afnemer nu denkt dat u dat werkelijk nodig heeft, dan wordt u al sinds 2007/2008 vooral 'Genomen'.

(Digitaal/Mechanische) Automatisering
Automatiseren is allerminst nieuw. Het zijn hele oude onveranderde essenties en principes die in de praktijk worden gebracht, sinds het bestaan van de diode, transistor en later de cpu, digitaal. Aan deze essenties en principes zijn zijn onveranderde kennis en wetenschap verbonden die meer dan 85% van alle hedendaagse IT professionals en 99% van alle recruiters en HR professionals volkomen onbekend zijn.

De cumulatieve kosten en de schade die daarmee gepaard gaan alleen in Nederland al? Miljarden jaarlijks.
De gemiddelde It professional in Nederland, de recruiter, de HR professional, heeft geen enkel idee dat de helft van de gehypte methoden volkomen onzin is en het grootste gevaar dat u loopt?

Niet weten dat Digitaal en Mechanisch Automatiseren 100% voorspelbaar is!

Zet dit even af tegen IT, ICT, IoT, automatiserings project management en vooral, alle voorbeelden van het misgaan, te laat opleveren van projecten tot alle intrusions en data fails denkbaar die u, als klant zijnde, overkomt of nog gaat overkomen.

Hebben uw 'cowboys' en de huidige generatie IT professionals u al vertelt dat digitaal automatiseren 100% voorspelbaar is? Wat de essenties en principes van automatiseren zijn? Niet? Goh?

Gesteld dat er nu heel veel professionals van alles bedenken te roepen dat dit vooral niet zo is, onzin, onmogelijk, u kunnen zij dat niet vertellen omdat zij zichzelf vooral commercieel en voral zo goedkoop mogelijk moeten kunnen verkopen aan u. 100% Voorspelbaar.

Oudere generatie
De oudere generatie niet werkende IT professionals valt ook iets te verwijten. U heeft namelijk alle tijd e ruimte van de wereld uzelf bij te scholen in de 'latere commerciele hypes' of zelfs uzelf bij te scholen in de essenties en principes van automatiseren, uzelf redelijk bruikbaar en benaderbaar te maken ipv de hypes van vooral recruiters op linkedin te volgen hoe u uw cv toch vooral makkelijker maakt voor die recruiter in de hoop dat u bovenaan komt te liggen.

Even wat cijfers mijn beste IT/ICT/IoT afnemers van Nederland

De gemiddelde mismatch in Nederland? Al jaren onveranderd tussen de 65%-70%
Het sgemiddelde falende IT/ICT/Automatiserings trajecten? Even afhankelijk van de definitie van falen, lees: Niet binnen tijd, budget of conform specificatie: Boven de 72%!
Het aantal data intrusions en missers? Gestaag stijgend evenals het risico dat uw onderneming of organisatie elke dag loopt op een data intrusion, ransomware, hack.

Wist u trouwens al dat (digitaal/mechanisch) automatiseren er is om uw processen, productie, productiviteit te versnellen op een exacte manier en met minder bemensing en inzet? Vraagt u zichzelf dan maar even af hoe het toch komt dat het zo vaak mis gaat, ook al word dat met 'de mantel der commerciele liefde' onder (politieke) tapijten gewerkt. Vraagt u zich eens af hoe het zit met die commerciele explosie van diensten, methoden terwijl die volkomen haaks staat op wat de bedoeling van automatiseren is.

Stel de vraag even aan uw IT/ICT/IoT 'professional';' Vertel mij eens in eenvoudige begrijpelijke bewoordingen wat de definitie en essenties zijn van automatiseren...' Het gaat namelijk om automatiseren, niet om alle commerciele hypes en zaken die geen enkele toevoegende waarde kent. Immers, als het niet exact en voorspelbaar iets toevoegt, levert het vooral wel heel veel hele hoge rekeningen op. Er zijn geen grijze gebieden wat dit betreft.

En de werkeloze IT professional die nu nog thuis zou zitten.....
Vraag jezelf af of je wel in de automatisering past. Want ken je de essenties en principes van automatiseren niet, maar wel een 'kunstje', waar klaarblijkelijk niemand op zit te wachten, heb je alle tijd daar een antwoord op te vinden. En mocht je werkelijk helemaal vast geroest zitten, help ik je graag met wat WD40 of zo. Google het.

Digitaal/Mechanische automatisering is 100% voorspelbaar. Mocht u dat niet zo zien 'zitten' wens ik een ieder een zeer digtaal veilig en voorspoedig 2019. En anders heeft u altijd Google nog.....

Toch?

Steve 16 januari 2019 15:52

Ronald, weet niet waar je als freelancer aan de slag bent (geweest)? Maar loop eens langs bij de grote banken, zoals ING, ABN AMRO. Dan zie je dat meer dan de helft vh IT medewerkers uit het buitenland komt.
Ze komen niet alleen uit India, maar ook uit Europa.
Indiers gaan uitdienst bij hun bedrijf en worden freelancers (op Payroll basis).
Voor alle buitenlanders die hier werken, hebben als voordeel de 30% regeling mbt Belasting (IB).
Hun uurtarief is wel ietsie lager dan de onze, dat kunnen ze makkelijk doen vanwege de 30% regeling.

Er zijn (IT)bedrijven die nu hierop aansturen om ITérs buiten Nederland te werven!

Ronald Kunenborg 16 januari 2019 13:34

"duizenden aanzienlijk minder kundige Indiërs naar Nederland blijvend importeert en daarbij kans ziet de Europese regelgeving met voeten te treden."

Waar zitten die dan? Ik kom ze nooit tegen, en als freelancer loop ik toch best wel eens bij nieuwe bedrijven binnen. Als ik ze al tegenkom betreft het eenlingen die ik in de meeste gevallen graag als collega tref.

En PION was een prima programma, maar hoeveel van de huidige werkeloze IT-ers zijn academisch opgeleid? Ik denk dat dat alleen maar om frictie-werkloosheid gaat.

De structurele werkloosheid, zegt het artikel ook al, zit in mensen die niet veel meer kunnen dan wat beheer doen en op voorgeschreven knoppen klikken. Die worden langzaam weggeautomatiseerd. En hoe meer software in de cloud draait, hoe meer dat simpele werk naar India, Vietnam en Bangladesh zal verhuizen. Het maakt voor het eindresultaat weinig uit waar je woont, als je Engels spreekt en de Cloudsoftware snapt.

Ronald Wouterson 16 januari 2019 12:11

De flexibiliteit van de oudere ICT-er wordt ten onrechte ter discussie gesteld. Dat is namelijk O U T S ! ourcing-lobby gif dat Nederland-kennisland onderuit haalt en duizenden aanzienlijk minder kundige Indiërs naar Nederland blijvend importeert en daarbij kans ziet de Europese regelgeving met voeten te treden. Kijk eens terug naar het vroegere PION project toen het toenmalige arbeidsbureau wel budget had om duizenden academici zeer succesvol de ICT binnen te halen. Zou nu ook kunnen en zelfs aanzienlijk sneller en beter. HRM's hebben de onhebbelijke eigenschap hun eigen starheid te vergelijken met ICT-ers die hun hele werkzame leven succesvol omgaan met de voortdurend veranderende techniek van hun eigen en begeleidende ICT alsmede de immer veranderende omstandigheden van de problematiek van hun probleemomgeving waarvoor de toepassingen worden ontwikkeld.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.