Innovatie & Strategie

Procesmanagement
OTTO visualiseert processen met VR

OTTO visualiseert processen met VR

Virtual reality geeft inzicht in processen en de de complexiteit ervan wordt duidelijk gevisualiseerd.

© OTTO
20 november 2017

De Duitse multinational OTTO heeft in zijn bijna zeventigjarig bestaan een veelheid aan processen opgebouwd. Door die te uniformeren, kun je kosten besparen. Maar waar moet je beginnen? Om hier inzicht in te verschaffen bedacht André Pietsch een slimme manier om de complexiteit op een andere manier te visualiseren dan met traditionele process maps: met virtual reality. De proof-of-concept (PoC) die hij neerzette smaakt naar meer.

AG Connect spreekt Pietsch op Splunk Conf, de jaarlijkse gebruikersconferentie van de leverancier van software voor big data analytics. Hij heeft als productmanager Splunk een IT-functie en doet het project met de mysterieuze naam Geheimprojekt URSULA naast zijn eigenlijke werk. Hij werd geïnspireerd door een demo van virtual reality (VR), met name door de interactiviteit die VR biedt. Pietsch: “Je ziet natuurlijk heel mooie grafische toepassingen in de gamingindustrie en de designwereld. Maar dat is niet het beeld dat ik erbij had. Voor ons kan de visuali­satie veel eenvoudiger zijn. Het enige doel is dat we zelf meer inzicht krijgen in de procescomplexiteit.”

Pietsch kon er tijd in stoppen omdat OTTO zijn medewerkers in de gelegenheid stelt een paar uur per week te besteden aan andere dingen dan hun eigenlijke werk. Toch inspireerde dat eigenlijke werk wel. “Splunk is een platform om machinedata uit te lezen en te analyseren. Daarmee leent het zich uitstekend voor process mining, want ook logdata zijn machinedata en die bevatten altijd een tijdstempel. Je kunt dan eenvoudig zien welke stap in het proces wanneer is gezet, waar oponthoud ontstaat et cetera.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!