Organisaties verspillen jaarlijks 6 ton aan opslag nutteloze data

28 oktober 2015
Nederlandse organisaties bewaren bijzonder veel nutteloze data. Dat kost jaarlijks gemiddeld 591.000 euro.

Dat blijkt uit het Databerg Report 2015 dat zich baseert op een onderzoek van Vanson Bourne in opdracht van Veritas Technologies. Voor het onderzoek werden 1475 IT'ers ondervraagd in 14 landen in EMEA.

Slechts 11 procent van de data die Nederlandse organisaties opslaan, heeft echt zakelijke waarde. Van de twijfelcategorie data die geen aantoonbare waarde heeft - dark data genoemd - wordt 44,5 procent opgeslagen. Nog eens 44,5 procent van de opgeslagen data is totaal nutteloos. Nederland scoort met dit percentage na Denemarken het hoogst in EMEA.

Foto's en muziek

Onder die nutteloze data vallen vooral foto's, muziek, persoonlijke juridische documenten en identiteitsdocumenten die werknemers op zakelijke netwerken hebben opgeslagen. Driekwart van de Nederlandse organisaties heeft ook geen strategie om waarde toe te kennen aan data. Daardoor besteden ze te veel geld en beheerinspanningen aan gegevens die voor het bedrijf weinig tot geen waarde hebben.

De onderzoekers wijzen ook op het risico dat organisaties zo niet genoeg zicht hebben op de data die zij binnen het bedrijf hebben. "Als je medewerkers toestaat om op steeds meer manieren data te uploaden faalt je controle. Zeker nu Europese wetgevers zich meer richten op betere controle over data privacy moet dit veel meer aandacht krijgen van organisaties."

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.