Management

Governance
PIR logo

.org-domein kan duurder worden door commerciële overname

Non-profit die .org beheert is nu in commerciële handen en prijslimiet op .org is geschrapt.

15 november 2019

Non-profit die .org beheert is nu in commerciële handen en prijslimiet op .org is geschrapt.

Het generieke topleveldomein .org is vooral bedoeld voor goede doelen en andere non-profits, in tegenstelling tot meer commerciële domeinen als .com en .shop. Nu is de non-profit die .org beheerd, overgenomen door een investeerdersfirma. En toevallig of niet is een paar maanden geleden de prijslimiet op een .org-domein geschrapt. 

De Public Interest Registry (PIR) beheert het .org-topleveldomein sinds 2003. Altijd als een non-profit, maar nu komt de organisatie in handen van investeerdersbedrijf Ethos Capital. PIR wordt onderdeel van het commerciële bedrijf, zo maken de twee partijen bekend. 

Schrappen prijslimiet leidde tot kritiek

Dat nieuws is opvallend, maar er is meer. Eind juni werd de prijslimiet op .org-domeinnamen geschrapt. Die waren jarenlang relatief voordelig; fijn voor non-profits. Het verdwijnen van de prijslimiet maakt de weg vrij voor hogere prijzen voor .org-domeinnamen. De beslissing leidde bij de aankondiging in juni al tot ophef, schrijft onder meer The Verge. De ICANN, de non-profit die akkoord ging met de verandering, werd bekritiseerd omdat de publieke opinie de prijslimiet in stand wilde houden. Van de meer dan drieduizend reacties op het voorstel waren er zes positief, de rest wilde geen open prijzenmarkt. 

PIR beloofde eerst geen prijsverhoging

Die is er toch gekomen. De PIR, dat de prijzen beheert, probeerde de boze .org-gebruikers in juni gerust te stellen met de mededeling dat het 'geen concrete plannen heeft om .org-domeinen duurder te maken.' Maar, merkt The Verge scherp op, dat was in juni, toen de PIR nog een non-profit is. Nu is het onderdeel van een commerciële partij, en dan kan een prijsverhoging een logische keuze zijn om geld te verdienen.

De PIR heeft nog geen reactie gegeven. Daarom is het nog onduidelijk of .org-gebruikers moeten vrezen voor hogere prijzen en zo ja, wat de nieuwe prijzen worden. In 2012 waren er meer dan tien miljoen .org-sites. Hoewel het domein nog steeds bedoeld is voor non-profits, kan tegenwoordig iedereen een .org-site lanceren.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.