Management

Branche
Ordina

Ordina krijgt meer IT-klussen van de overheid

Na 2,5 magere jaren meer opdrachten vanuit de overheid; maar omzet blijft dalen.

Het hoofdkantoor van Ordina in Nieuwegein © OrdinaNederland OrdinaNederland
24 augustus 2017

Na 2,5 magere jaren meer opdrachten vanuit de overheid; maar omzet blijft dalen.

'Ordina realiseerde weer groei bij de overheid sinds 2014, zowel in Nederland als België en Luxemburg', stelt de dit voorjaar aangetreden CEO Jo Maes in het vanochtend verschenen halfjaarbericht.

De IT-dienstverlener heeft vanaf het najaar van 2014 te kampen met minder inhuur vanuit de overheid. Dit werd onder meer veroorzaakt door negatieve berichtgeving in het TV-programma Zembla over IT-overheidsaanbestedingen en het onderzoek van de commissie-Elias. Deze Kamercommissie onder leiding van Ton Elias (VVD) legde pijnlijk bloot dat de overheid miljarden verspilt bij automatiseringsprojecten. Na het uitkomen van het rapport waren ministeries terughoudend met het verstrekken van nieuwe opdrachten.

Omzet blijft teruglopen

De IT-dienstverlener uit Nieuwegein – waar zo’n 2750 mensen werken – is voor een belangrijk deel afhankelijk van opdrachten van ministeries, gemeenten en overheidsdiensten. Door de terugloop in opdrachten moest Ordina inkrimpen. Ordina ziet de werkzaamheden voor de overheid inmiddels dus weer toenemen. Wel kwam het bedrijf eerder deze zomer al met een tussentijdse winstwaarschuwing.  Ordina meldt vanochtend dat het in het tweede kwartaal een omzetdaling boekte van 3,6% tot 84,7 miljoen euro. Hierop werd een winst voor afschrijvingen, belastingen en rentelasten (ebitda) geboekt van 2,7 miljoen euro. Dit komt neer op een daling met 1 miljoen euro.

Over de eerste zes maanden bedroeg de omzetdaling 2,7% tot 172,9 miljoen euro. De omzet in Nederland daalde in de eerste zes maanden van 2017 met 5,1%, in België en Luxemburg was sprake van een stijging van 4,6%. De ebitda kwam uit op 7 miljoen euro, tegenover 8,3 miljoen euro in dezelfde periode in 2016.

Hoog personeelsverloop

Vorig kwartaal liet Ordina nog weten omzet mis te lopen doordat vacatures langer over bleven staan en personeel ‘overliep’ naar klanten – met name in de financiële hoek – en andere organisaties. Het verloop bij Ordina bedraagt maar liefst 26%

“De vraag in de markt naar ICT expertise en oplossingen is onverminderd hoog. De druk op de omzet in het tweede kwartaal is in belangrijke mate toe te schrijven aan het lager aantal medewerkers ten opzichte van vorig jaar”, aldus CEO Maes.

Volgens Maes worden medewerkers continu bij- en omgeschoold om beter aan te sluiten op de gevraagde expertise in de markt. “Onze wervingscampagne ‘Kijk jij verder dan code?’ resulteerde in een toename van de instroom in Nederland van ruim 20% ten opzichte van vorig jaar. Gezien onze ambitie, om te groeien met eigen medewerkers, zijn behoud en werving van professionals onze topprioriteiten voor 2017.”

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.