Overslaan en naar de inhoud gaan

Oracle verliest Java-zaak tegen Google

Oracle mag geen intellectueel eigendom opeisen over Java API's, is het belangrijkste oordeel van de jury in wat wel de 'patentzaak van de eeuw' wordt genoemd. Gisteren werd de uitspraak van de rechtbank gepubliceerd.
Oracle Java
© Oracle
Oracle

Begin deze maand werden al de belangrijkste conclusies bekend. De zaak draaide om veel punten en niet in alle gevallen kwam Google als winnaar uit de bus. Maar in het algemeen kan toch wel gezegd worden dat de weegschaal ten gunste van Google doorslaat.

In deze zaak probeerde Oracle intellectueel eigendom over Java te gelde te maken dat Sun Microsystems voor de overname door Oracle maar al te graag gratis liet gebruiken. Voor de rechtbank tot een oordeel kwam, draafden grote namen van beiden kampen op om te getuigen, zoals Oracle-topman Larry Ellison, Google-topman Larry Page en de voormalig CEO's van Sun Microsystems Jonathan Schwartz en Scott McNeally.

De zaak trok veel aandacht omdat ontwikkelaars vreesden dat als bevestigd zou worden dat Google Java-patenten heeft geschonden bij de opzet van Android, Oracle veel meer zaken zou willen aanspannen, met grote financiële consequenties.

Uit de uitspraak van rechter William Alsup blijkt dat Oracle op een paar kleinere punten gelijk krijgt in dat Google intellectueel eigendom schond, maar dat Google daar geen boete voor hoeft te betalen. Oracle is van plan tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in