Management

Juridische zaken
Oracle Java

Oracle verliest Java-zaak tegen Google

Jury oordeelt in voordeel van Google.

© Oracle
22 juni 2012

Jury oordeelt in voordeel van Google.

Oracle mag geen intellectueel eigendom opeisen over Java API's, is het belangrijkste oordeel van de jury in wat wel de 'patentzaak van de eeuw' wordt genoemd. Gisteren werd de uitspraak van de rechtbank gepubliceerd.

Begin deze maand werden al de belangrijkste conclusies bekend. De zaak draaide om veel punten en niet in alle gevallen kwam Google als winnaar uit de bus. Maar in het algemeen kan toch wel gezegd worden dat de weegschaal ten gunste van Google doorslaat.

In deze zaak probeerde Oracle intellectueel eigendom over Java te gelde te maken dat Sun Microsystems voor de overname door Oracle maar al te graag gratis liet gebruiken. Voor de rechtbank tot een oordeel kwam, draafden grote namen van beiden kampen op om te getuigen, zoals Oracle-topman Larry Ellison, Google-topman Larry Page en de voormalig CEO's van Sun Microsystems Jonathan Schwartz en Scott McNeally.

De zaak trok veel aandacht omdat ontwikkelaars vreesden dat als bevestigd zou worden dat Google Java-patenten heeft geschonden bij de opzet van Android, Oracle veel meer zaken zou willen aanspannen, met grote financiële consequenties.

Uit de uitspraak van rechter William Alsup blijkt dat Oracle op een paar kleinere punten gelijk krijgt in dat Google intellectueel eigendom schond, maar dat Google daar geen boete voor hoeft te betalen. Oracle is van plan tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.