Innovatie & Strategie

Cloud
Oracle

Oracle stevent alsnog af op een TikTok-deal

Chinees social network benadert door Trump uitverkoren techreus.

© Oracle
22 maart 2022

Chinees social network benadert door Trump uitverkoren techreus.

Ruim een jaar na het aftreden van de Amerikaanse president Donald Trump en het uiteenspatten van de Oracle/TikTok-overname lijkt er alsnog een deal te komen. Het Chinese social network noemt de Amerikaanse techreus om data van Amerikaanse gebruikers in de VS op te slaan. Een overeenkomst daarvoor zou bijna rond zijn.

Het bestaan van nieuwe gesprekken tussen TikTok-eigenaar ByteDance en Oracle is eerder deze maand onthuld voor persbureau Reuters. De twee techbedrijven werken aan een zakelijke regeling voor het gescheiden opslaan van gegevens. Dit is om Amerikaanse zorgen over datatoegang door de Chinese overheid weg te nemen.

Gedwongen verkoop

Onder president Trump heeft de Amerikaanse overheid een ban ingesteld op de social media-app TikTok, waarna eigenaar ByteDance nog is gedwongen tot een gedeeltelijke verkoop. Dit om de Amerikaanse markt te kunnen blijven bedienen. De uiteindelijk beoogde koper is Oracle geworden, nadat diverse kandidaten de revue zijn gepasseerd waaronder ook techreus Microsoft en supermarktketen Walmart.

Vervolgens is de opgezette TikTok-deal tussen Oracle en ByteDance onder vuur gekomen van bewindslieden in de regering Trump. Het aantreden van de Democratische president Joe Biden en diens ministers heeft veel veranderingen gebracht, maar niet een complete afschaffing van de achterdochtige houding ten opzichte van China. De verplichte verkoop of afstoot van 'TikTok US' is niet afgedwongen, maar is officieel niet van tafel.

Datagrens in cyberspace

Nu blijkt dat er een nieuwe deal in de maak is tussen Oracle en de Chinese eigenaar van het veelgebruikte TikTok. Het is nog de vraag of deze nieuwe deal dan de bedenkingen van de Amerikaanse overheid wegneemt. In de nieuwe samenwerking zou Oracle zorg dragen voor alle data-opslag van Amerikaanse TikTok-gebruikers, op eigen servers.

Momenteel staat een deel van TikToks gegevens opgeslagen in Google's cloud. Een Amerikaanse alliantie van ByteDance met Oracle zou een van de grotere clouddeals van Google dan bedreigen. Enterprisesoftwareleverancier en cloudaanbieder Oracle is in de cloudmarkt een relatief bescheiden speler. Terwijl AWS (Amazon Web Services) en Microsoft Azure de reuzen zijn op dit gebied, boekt Oracle wel enige groei.

Bronnen van Reuters laten weten dat ByteDance ook samenwerkingen met andere techbedrijven verkent. Dat zou dan firewalls en securitymaatregelen betreffen. Officieel hebben betrokken bedrijven en partijen geen commentaar op de nabijheid of zelfs waarschijnlijkheid van een deal voor TikTok in de Verenigde Staten.

Koude oorlog 2.0?

Verder zou in de TikTok-deal met Oracle een speciaal team van ingenieurs en security-experts dan waken over de strikte afscherming van Amerikaanse en Chinese data. Eigenaar ByteDance zou dan dus totaal geen toegang hebben tot gegevens van Amerikaanse gebruikers. Dit kan dan flinke gevolgen hebben voor data-analyse en ads.

Techtitel Wired analyseert dat de nabije deal twee gevaarlijke precedenten creëert. Ten eerste de mogelijkheid voor overheden om data-opslag binnen hun landsgrenzen af te dwingen. Dat kan immers ook landen als China of Rusland betreffen. Ten tweede de schijnbare validatie van argwaan en wantrouwen die niet is onderbouwd met openbaar bewijs. Het Chinese Huawei en het Russische Kaspersky hebben hier in het Westen al mee te maken gehad.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.