Overslaan en naar de inhoud gaan

Oracle scherpt beloningsbeleid aan

Het Amerikaanse softwareconcern Oracle gaat de beloningen van topbestuurders scherper koppelen aan de financiële prestaties van de onderneming. Dat gebeurt onder druk van aandeelhouders en na het vertrek van oprichter en topman Larry Ellison. Dat blijkt uit meldingen van het bedrijf bij de beurstoezichthouder SEC.
Oracle, Safra Catz
© Oracle
Oracle

Oracle gaat dit lopende gebroken boekjaar aandelenbeloningen introduceren die zijn verbonden aan de prestaties van het bedrijf op het gebied van kasstroom en omzetontwikkeling ten opzichte van technologiebedrijven als IBM, Hewlett-Packard, Cisco Systems en SAP. Bij veel bedrijven worden de variabele beloningen juist gekoppeld aan de winst per aandeel, maar die maatstaf is relatief makkelijk te manipuleren.

Eerder deze maand maakte de 70-jarige Ellison bekend terug te treden als bestuursvoorzitter van het bedrijf dat hij in 1977 oprichtte. De topfunctie komt in handen van het duo Mark Hurd en Safra Catz. Ellison blijft aan als toezichthoudend voorzitter en krijgt daarnaast de rol van technologiedirecteur.

Opstappend topman Ellison nam zelf in fiscaal jaar 2014 genoegen met een iets kleinere beloning dan in 2013. Die daalde met 15,5 procent tot nog altijd 67,3 miljoen dollar, zo blijkt uit gegevens die zijn gedeponeerd bij de SEC. Zijn salaris bedraagt weliswaar slechts één dollar, maar de opbrengst uit aandelenopties maakt bijzonder veel goed.

Ook Catz en Hurd, de opvolgers van Ellison, kregen minder dan in fiscaal 2013, maar nog altijd ieder 37,7 miljoen dollar.

Tegen devvan oudsher zeer riante beloningen voor Ellison kwamen diverse aandeelhouders al eerder in opstand. Ellison is de vijfde rijkste man in de VS.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in