Innovatie & Strategie

Cloud
Larry Ellison

Oracle legt Amazon vuur aan de schenen

Larry Ellison trekt als van ouds van leer tegen de concurrentie bij de presentatie van een nieuwe cloudinfrastructuur

Larry Ellison © Oracle
19 september 2016

Larry Ellison trekt als van ouds van leer tegen de concurrentie bij de presentatie van een nieuwe cloudinfrastructuur

Oracle onthulde gisteren de tweede generatie 'Big Red' Cloud die volgens CEO Larry Ellison tien maal de input/output capaciteit levert als wat Amazon Web Services (AWS) biedt.

"Amazon krijgt in het vervolg serieuze concurrentie", waarschuwde Ellison in de gebruikelijke powertalk tijdens zijn keynote op de OpenWorld-conferentie. AWS is in Gartners Magic Quadrant (MQ), dat afgelopen maand werd gepubliceerd, ruim aan de leiding in de markt voor cloudinfrastructuur. Microsoft is een goede tweede. Oracle speelt in deze markt echter zo'n ondergeschikte rol dat het bedrijf nog niet eens een vermelding kreeg.

Gartner Magic Quandrant clouddiensten 2016
© Gartner: Magic Quadrant cloudinfrastructuur diensten 2016

Maar volgens Ellison komt daar snel verandering in. De prestaties van de nieuwe versie van Elastic Compute Cloud zijn niet alleen hoger, de prijs is ook nog eens tot wel 20 procent lager dan het aanbod van AWS. Bijvoorbeeld de Dense IO Shape - een virtual machine in de nieuwe Elastic Cloud - biedt 28,2 TB oplsag, 512GB werkgeheugen en 36 processorkernen voor een prijs van 5,40 dollar per uur. Oracles infrastructuur is bovendien niet alleen als clouddienst te krijgen maar ook als on-premise dienst op abonnementsbasis.

Oracle staat wel voor een forse uitdaging om de strijd met AWS te winnen. De enige aanbieder die er enigszins in slaagt het gat met AWS te verkleinen is Microsoft met zijn Azure diensten. Google behoudt op zijn best zijn plek in opeenvolgende versies van de MQ cloudinfrastructuurdiensten terwijl all andere aanbieders waaronder Rackspace, maar ook IBM met zijn Softlayer-aanbod), steeds verder wegzakken.

Oracle is van plan voor het aanbinden van de strijd een nieuw wereldwijd netwerk aan datacentra te bouwen. Die moeten een zeer stabiele dienstverlening gaan leveren met 'hoog-redundante' clusters.

Verder liet Ellison zich zeer kritisch uit over Workday, de suite aan applicaties zoals ERP en Software as a Sevice waarmee onder meer IBM toegevoegde waardediensten levert op zijn cloudinfrastructuur. Volgens Ellison is het van de grond af opnieuw opbouwen van een dergelijk applicatieplatform erg inefficiënt. Terwijl Oracle nieuwe functionaliteiten kan toevoegen op een basis die in jaren is opgebouwd, terwijl Workday bezig is het loodgieterswerk op orde te krijgen.

Chatbots krijgen een prominente rol

Ellison demonstreerde tijdens zijn keynote ook een nieuw platform voor het creëren van chatbots door derden. De intelligente assistenten moeten een belangrijke rol krijgen in de interactie met de Oracle bedrijfsapplicaties. Het ontwikkelplatform is zo ingericht dat voor het creëren van de bots weinig of geen programmeerervaring nodig is. In de meeste gevallen kan met simpele drag-and-drop-acties een chatbot worden samengesteld. De bots maken bovendien een integratie met messagingapps zoals die van Facebook mogelijk. Het is nog onduidelijk wanneer het nieuwe platform beschikbaar komt.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.