Overslaan en naar de inhoud gaan

Oracle koopt Sun Microsystems vanwege Solaris en Java

Oracle betaalt 5,6 miljard dollar voor Sun en neemt tevens de schulden van het bedrijf over, zodat de totale overnamesom 7,6 miljard dollar bedraagt. De aandeelhouders van Sun moeten de voorgenomen overname nog wel goedkeuren, maar algemeen wordt aangenomen dat dat slechts een formaliteit is.
Java logo



Algemeen directeur Larry Ellison van Oracle zei tijdens een inderhaast belegde teleconferentie: “De twee voornaamste redenen om Sun te willen overnemen, zijn: Solaris en Java.” Java is de basis voor Oracles Fusion-middleware. “En als we kijken naar de systemen waarop van onze databases gebruik wordt gemaakt, steekt het Solaris-segment daar met kop en schouders bovenuit. Deze Unix-variant werkt heel goed samen met onze relationele databases”, aldus Ellison.

Met de aankoop van Sun krijgt Oracle een hoop hardware tot zijn beschikking. Mogelijk is ook dit een reden geweest voor de overname, zodat het bedrijf opnieuw kan proberen om een dedicated databasemachine te bouwen. Dit is al jaren de grote droom van Oracle-baas Ellison. Vandaar ook dat hij ruim twintig jaar geleden besloot om de fabrikant van supercomputer nCube over te nemen. Dat werd toen gepresenteerd als een ‘persoonlijke actie’ en ‘een forse investering’. Wel is het zo dat de hedendaagse hardware snel genoeg is om de ontwikkeling van een specifieke database-engine onnodig te maken.

Afgelopen tijd heeft Oracle een aantal grote overnames gedaan. Volgens Ellison werd daarbij steeds gemikt op de leider in een bepaald segment. “Siebel was bijvoorbeeld een marktleider op het gebied van CRM, Hyperion bezette de eerste positie op de markt voor performance management en ook BEA en Peoplesoft hadden zo’n nummer 1-positie”, aldus Ellison.

De software die Sun meebrengt, bestaat niet alleen uit Solaris en Java, maar omvat ook de Open Office Suite, de serversoftware Apache en niet te vergeten MySQL. Dat laatste is een open-sourceversie van de database querytaal, waar Oracle wel geld voor vraagt. Dat kan een conflict opleveren, bijvoorbeeld wanneer gebruikers hun ‘echte’ SQL aan de wilgen willen hangen en verder gaan met de open variant, waarvoor ze geen licentiekosten hoeven te betalen.

In ieder geval gaat Ellison ervan uit dat Sun als volledige dochteronderneming van Oracle op korte termijn een bijdrage gaat leveren aan de concernwinst. Voor het eerste jaar wordt gerekend op een bijdrage aan de omzet van 1,5 miljard dollar. In het tweede jaar is die prognose al gesteld op 2 miljard dollar extra omzet. Oracle heeft tegenwoordig een kwartaalomzet van ruim 5 miljard dollar.

“De bijdrage van Sun in het eerste jaar wordt daarmee meer dan de eerstejaarsbijdragen aan onze omzet van BEA, Peoplesoft en Siebel bij elkaar opgeteld”, zei Safra Catz, president van Oracle, bij de officiële bekendmaking van de overname.

Scott McNealy, nu nog algemeen directeur van Sun Microsystems, zegt: “Larry en ik kennen elkaar al meer dan twintig jaar en meestal zaten we op dezelfde golflengte. Vooral bij enterprise-gebruikers konden we het vaak samen goed vinden.”

IBM heeft officieel geen mening over de nieuwe situatie, maar de firma stuurt wel en bericht uit dat in de afgelopen tijd een groot aantal gebruikers van Sun-hardware is overgestapt naar mainframes van IBM. In het bericht wordt gewezen op de veel geringere energiebehoefte van IBM-hardware in vergelijking met die van Sun en op het feit dat Linux inmiddels een veel prominentere positie heeft verworven dan Solaris.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in