Management

Governance
Oracle

Oracle komt als redder van TikTok uit de strijd

Microsoft heeft het nakijken.

© Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0),  Armchair Aviator
14 september 2020

Microsoft heeft het nakijken.

Het Chinese techbedrijf Bytedance heeft een deal gesloten met softwarebedrijf Oracle over de activiteiten van video-app TikTok in de Verenigde Staten, zegt iemand die bekend is met de kwestie tegen persbureau Reuters.

De deal zal niet plaatsvinden in de vorm van een verkoop, maar een herstructurering, aldus de bron. Onduidelijk is hoeveel van TikToks activiteiten in handen blijven van Bytedance en zijn investeerders. Oracle wordt de technologiepartner van Bytedance en zal de gebruikersdata van TikTok in de VS beheren, zegt de bron. Bytedance zal de broncode van TikTok niet overdragen aan Oracle. Zonder het algoritme is een overname van TikTok een stuk minder interessant omdat daarmee bepaald wordt welke filmpjes gebruikers te zien krijgen.

Bytedance onderhandelt met diverse partijen om TikTok van de hand te doen sinds de Amerikaanse president Donald Trump vorige maand dreigde de video-app te verbieden als die niet zou worden verkocht. Het Chinese bedrijf heeft voor de deal goedkeuring nodig van de regeringen van de Verenigde Staten en China.

De Chinese overheid was fel gekant tegen een overname van de Amerikaanse activiteiten van TikTok, meldde persbureau Reuters gisteren eerder op de dag. De Volksrepubliek en ByteDance zouden zwak overkomen als ze toegeven aan druk uit Washington. Volgens de bronnen van Reuters overweegt China ook om regels over de uitvoer van technologie zodanig aan te passen dat deals rond TikTok worden vertraagd zolang dat nodig is. De Chinese regering ziet liever dat de video-app TikTok in de Verenigde Staten verdwijnt.

ByteDance en Oracle reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar. Het Witte Huis weigerde een reactie te geven.

Microsoft gepasseerd

Microsoft maakte eerder op zondag (lokale tijd) bekend dat de keuze niet op haar was gevallen. "We zijn ervan overtuigd dat ons voorstel goed zou zijn geweest voor de gebruikers van TikTok en tegelijkertijd de nationale veiligheidsbelangen zou beschermen", zei Microsoft in een verklaring.

Supermarktconcern Walmart die zich bij het bod van Microsoft had aangesloten, zei zondag dat het geïnteresseerd blijft in een belang in TikTok. Het bedrijf zegt verdere besprekingen te zullen voeren met de leiding van Bytedance en andere geïnteresseerde partijen. "We weten dat elke goedgekeurde deal alle zorgen moet wegnemen die leven over regelgeving en nationale veiligheid", zei Walmart.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.