Innovatie & Strategie

Optische computer weer stapje dichterbij
De splitter, ofwel in het Nederlands de splitser, is in staat om een lichtbundel in twee aparte bundels te verdelen. Voor een geheel optisch werkende schakeling is dat van groot belang. Er waren al eerder dergelijke splitters bedacht, maar die hadden het nadeel dat ze erg moeilijk te maken waren en bovendien een groot stuk van een halfgeleiderchip in beslag namen.
Kleiner en eenvoudiger
Door een nieuwe techniek is het mogelijk om de splitter via een eenvoudige etstechniek te maken, waarbij de afmetingen bovendien een stuk kleiner zijn. Eerdere splitters waren 100 bij 100 micron groot, zodat er niet al te veel op een chip passen. Het onderdeel uit Utah is niet groter dan 2,4 bij 2,4 micron. Volgens de onderzoekers zitten ze hiermee tegen de grens wat nog natuurkundig mogelijk is.
Voor groot en klein
Optische circuits kunnen goede diensten bewijzen in kleine draagbare apparatuur, maar ook in grootschalige rekencentra. Associate professor Rajesh Menon, leider van het onderzoek, zegt: "Door geheel optisch te werken elimineer je de flessenhals die er nu nog is bij de omzetting van licht naar elektriciteit. Informatie komt als fotonen binnen over de glasvezel naar internet, dus als je daar meteen mee verder kunt werken win je heel veel tijd."