Beheer

Storage

'Opslagsysteem van 1 gram kan 1 miljard terabyte aan'

28 april 2016
Het is nog wel toekomstmuziek, maar Microsoft gaat er toch mee experimenteren: opslag van gegevens in DNA.

Microsoft heeft daartoe synthetisch DNA aangeschaft, laat leverancier Twist Bioscience weten. Microsoft koopt het materiaal om verder onderzoek te doen naar opslag van gegevens in de bouwstenen van het leven. Dat onderzoek is een vervolg op een eerste proef. Die proef liet zien dat met het materiaal van Twist Bioscience gegevens voor de volle 100 procent geschreven en teruggelezen konden worden.

Opslag van gegevens in DNA levert twee enorme voordelen: hoge dichtheid en lange levensduur. 1 gram DNA volstaat om 1 zettabyte aan gegevens op te slaan, ofwel 1 miljard terabyte. Dat blijft honderden jaren leesbaar. Volgens Twist Bioscience wijst recent onderzoek uit dat de houdbaarheid kan oplopen tot 2000 jaar. Daarmee zou opslag in DNA bij uitstel geschikt zijn voor archiveringstoepassingen.

Uitdagingen zijn er ook. Het vastleggen van data is nog erg duur. Per base - de bouwsteen van DNA - kost dat nu nog 10 cent. Dat bedrag denkt Twist Bioscience terug te brengen naar 2 cent - wat nog steeds duur is, overigens. Het lezen via DNA sequencing is een stuk goedkoper; de prijs daarvan is in verbluffend korte tijd enorm gezakt. Het lezen van een miljoen basen kostte begin deze eeuw nog een kleine 5300 dollar, blijkt uit cijfers van het National Human Genome Research Institute. Die bedrag is inmiddels gezakt naar 14 dollarcent.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.