Loopbaan

Carriere
Developer

Opnieuw minder WW-uitkeringen voor ICT'ers

Instroom neemt voor tweede maand op rij wel weer toe.

© Shutterstock mojo cp
22 juli 2021

Instroom neemt voor tweede maand op rij wel weer toe.

Het aantal WW-uitkeringen voor ICT'ers neemt al sinds juli vorig jaar gestaag af en ook in juni 2021 liepen er opnieuw minder uitkeringen voor deze beroepsklasse. Maar de instroom in de WW neemt voor de tweede maand op rij wel weer iets toe.

In totaal liepen er in juni dit jaar 4.838 WW-uitkeringen voor ICT'ers, 144 minder dan in mei en maar liefst 22,7% minder dan in juni 2020. Dat blijkt uit cijfers van het UWV. De meeste uitkeringen zijn nog altijd voor hbo-geschoolde ICT'ers: aan hen zijn nu 1.199 uitkeringen verstrekt, 35 minder dan in mei. Daarnaast lopen er veel WW-uitkeringen voor mbo'ers, maar liefst 1.132. Maar ook dat aantal daalde deze maand weer, namelijk met 51 uitkeringen. Voor wo-geschoolde ICT'ers lopen relatief weinig uitkeringen, namelijk 550. 

Ook blijkt opnieuw dat niet alleen 50-plussers met een ICT-beroep veel in de WW komen, maar dat ook ICT'ers tussen de 27 en 50 jaar een flink aandeel opmaken van het aantal lopende uitkeringen. Voor de jongste van de twee leeftijdsgroepen liepen in juni 2.373 uitkeringen, tegenover 2.192 voor 50-plussers. De daling van het aantal lopende uitkeringen - 3,6% tegenover 1,1% - is echter wel sterker onder 27- tot 50-jarigen. 

Instroom stijgt opnieuw

Die daling in het aantal lopende WW-uitkeringen heeft niet met een lagere instroom te maken. Voor de tweede maand op rij steeg die instroom juist weer iets: ten opzichte van mei werden er 93 meer WW-uitkeringen uitgegeven. In totaal werden in juni 434 nieuwe WW-uitkeringen toegewezen. Ten opzichte van juni 2020 is nog wel sprake van een flinke afname: het aantal nieuwe WW-uitkeringen viel dit jaar 26,3% lager uit dan in juni vorig jaar. 

De instroom is het grootst onder de hbo'ers: zij kregen 99 uitkeringen toegewezen, 26 meer dan in mei. Voor mbo'ers van niveau 2 tot en met 4 werden 94 nieuwe uitkeringen uitgeschreven, evenveel als een maand eerder. Onder wo'ers gaat het om 51 nieuwe WW-uitkeringen, wat ook vergelijkbaar is met een maand eerder. 

Uitstroom neemt weer af

Tegelijkertijd neemt de uitstroom uit de WW ook opnieuw af, nu voor de derde maand op rij. In juni werden 633 WW-uitkeringen stopgezet, 70 minder dan in mei. Ook qua uitstroom vormen hbo'ers de grootste groep: 1.199 WW-uitkeringen werden stopgezet. Onder mbo'ers ging het om 1.132 uitkeringen.

Een klein deel van de WW-uitkeringen werd dit jaar stopgezet vanwege werkhervatting. In de eerste helft van 2021 ging het om 1.465 van de 4.396 uitkeringen, een stijging van 30,2% ten opzichte van een jaar eerder. 1.555 uitkeringen werden het afgelopen jaar stopgezet omdat de maximale duur behaald was. 

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.