Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw grootschalige hack bij Amerikaanse universiteit

De universiteiten hebben vaker te maken met cyberaanvallen. Sommige daarvan zijn zeer geraffineerd. In november vorig jaar zette de Pennsylvania State University het beveiligingsbedrijf FireEye en diens IT-forensische dienst Mandiant aan het werk nadat de FBI de universiteit had gewezen op mogelijke malware-infecties als gevolg van een hack, meldt CNet.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De beveiligingsonderzoekers ontdekten twee ernstige doorbraken van de beveiliging in de afgelopen twee jaar, waarbij de inloggegevens en burgerservicenummers van 18.000 personen werden ingezien. Het lijkt er niet op dat er creditcardnummers zijn ingezien.

Als gevolg heeft de universiteit zijn hele netwerk losgekoppeld van internet om de inbraak verder te onderzoeken. De internetloze periode kan dagen gaan duren, zegt de universiteit. De organisatie werkt aan een plan om de studenten en medewerkers desondanks zo goed mogelijk hun werk te laten doen.

Weer wordt China genoemd

FireEye heeft aanwijzingen dat zeker één van de computers die is gebruikt bij de aanvallen in China staat. China is de afgelopen tijd vaker in het nieuws vanwege pogingen geheime gegevens te ontvreemden uit computernetwerken van Amerikaanse bedrijven en onderzoeksinstellingen. De Chinese overheid ontkent overigens elke betrokkenheid.

Eric Barron, president van de universiteit, zegt in een verontschuldiging aan de getroffenen van de hack, dat het hier gaat om twee zeer geraffineerde digitale inbraken. "Helaas leven we nu in een wereld waarin geen enkel computernetwerk 100 procent veilig kan zijn."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in