Beheer

Security

Opnieuw grootschalige hack bij Amerikaanse universiteit

18 mei 2015
Gevoelige gegevens van maar liefst 18.000 studenten en medewerkers zijn gelekt in een nieuwe 'zeer geavanceerde' hack, ditmaal aan de PennState University.

De universiteiten hebben vaker te maken met cyberaanvallen. Sommige daarvan zijn zeer geraffineerd. In november vorig jaar zette de Pennsylvania State University het beveiligingsbedrijf FireEye en diens IT-forensische dienst Mandiant aan het werk nadat de FBI de universiteit had gewezen op mogelijke malware-infecties als gevolg van een hack, meldt CNet. De beveiligingsonderzoekers ontdekten twee ernstige doorbraken van de beveiliging in de afgelopen twee jaar, waarbij de inloggegevens en burgerservicenummers van 18.000 personen werden ingezien. Het lijkt er niet op dat er creditcardnummers zijn ingezien.

Als gevolg heeft de universiteit zijn hele netwerk losgekoppeld van internet om de inbraak verder te onderzoeken. De internetloze periode kan dagen gaan duren, zegt de universiteit. De organisatie werkt aan een plan om de studenten en medewerkers desondanks zo goed mogelijk hun werk te laten doen.

Weer wordt China genoemd

FireEye heeft aanwijzingen dat zeker één van de computers die is gebruikt bij de aanvallen in China staat. China is de afgelopen tijd vaker in het nieuws vanwege pogingen geheime gegevens te ontvreemden uit computernetwerken van Amerikaanse bedrijven en onderzoeksinstellingen. De Chinese overheid ontkent overigens elke betrokkenheid.

Eric Barron, president van de universiteit, zegt in een verontschuldiging aan de getroffenen van de hack, dat het hier gaat om twee zeer geraffineerde digitale inbraken. "Helaas leven we nu in een wereld waarin geen enkel computernetwerk 100 procent veilig kan zijn."

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.